През септември започва ремонтът на единствения руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов". Той ще се извърши в завод край Мурманск и ще струва около 40 млрд. рубли (около 665 млн. евро), съобщава ТАСС като се позовава на източници във военно-промишления комплекс на страната.

Модернизацията на самолетоносача трябва да завърши през 2020 г. "Ще се работи пълни три години и още два-три месеца", уточнява източникът на агенцията.

Ще се ремонтират всички електомеханически части, в това число и главният двигател и ще се заменят няколко негодни котела. Ще бъдат модернизирани и пистите на самолетоносача.

"По време на ремонта на крайслера ракетният комплекс "Гранит" ще бъде заменен с "Калибър- НК", съобщава още ТАСС като се позовава на източника си.

Авиогрупата остава смесена, в състава и както преди ще са Су-33 и МиГ-29К/КУБ.

Информацията не е официално потвърдена, уточнява ТАСС.

Строежът на "Адмирал Кузнецов" започва на 1 септември 1982 г. в Черноморския корабостроителен завод в пристанището Николаев. По ирония на съдбата днес то се намира в Украйна.

В началото корабът е кръстен "Рига". Той е петият съд от започнатия през 1970 г. проект 1143. Корабът е резултат на компромис между желанието да бъде построен най-после нормален самолетоносач и натиска на противопоставящото се лоби.

Само няколко месеца по-късно корабът, чиито основи още се полагат, е преименуван. Той е наречен "Леонид Брежнев" в памет на отишлия си по това време съветски лидер.

Голямата площ на палубата и подемниците позволяват да бъдат използвани тежки и габаритни самолети на основата на изтребителя "Су-27". Предвидените в проекта катапулти обаче са премахнати. Те са заменени с трамплин, който позволява излитане и след по-кратко засилване.

Махната е и ядрената енергетична установка. Вместо нея е поставена котлотурбинна установка, състояща се от 4 турбозъбчати агрегата и 8 парни котли с обща мощност 200 000 конски сили.

Корабът е спуснат на вода през 1985 г., като малко преди това отново е преименуван - този път на "Тбилиси". В СССР тече перестройката и Брежнев е дамгосан като главен виновник за застоя. А бойното оборудване на плавателния съд все още не е изцяло готово.

През 1990 г. самолетоносачът е отново преименуван - засега за последно. Вече повече от четвърт век той носи името "Адмирал Кузнецов".

"Адмирал Кузнецов" остава единственият руски самолетоносач. Москва едва не губи и него през 1995 г., когато го изпраща в Средиземно море на далечно плаване по повод 300 г. от създаването на руския флот. Първият поход за малко да се окаже и последен. При буря ядрената енергетична система се чупи, а корабът едва не потъва. Оттогава и до днес състоянието на техническите средства на електромеханичната бойна част непрекъснато причиняват главоболия.

През октомври 2016 г. самолетоносачът потегли за бреговете на Средиземно море, за да участва в бойните действия край Сирия. По пътя обаче той се запомни с огромното количество пушек, което произвеждаше. За по-малко от месец загуби два изтребителя - Су-33 и Ми-Г29.