Служебното правителство одобри избора на шведския "Грипен" за новия тип изтребител за нуждите на армията, съобщи бТВ. Решението е взето на закрито заседание, като разгледаният документ е с гриф за класифицирана информация.

България избираше между три предложения – от Португалия за използвани щатски F-16, от Швеция и "Юрофайтър" втора ръка от Италия. Преди два дни Министерството на отбраната съобщи, че работната група е разгледала офертите и е изпратила предложение до правителството. Сега на първо място е класирана Швеция със самолета "Грипен", а на второ – Португалия.

Според източници от финансовото министерство офертата на шведите е била по-изгодна, защото е в рамките на 1 млрд. лева., а предложението на португалците се е доближавало до 1,5 млрд. лева, съобщава "Медиапул".  Офертата на "Грипен" освен това е позволявала разсрочено плащане за по-дълъг период.

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден на 1 април 2016 г. и предвижда придобиването на 8 самолета в периода 2018 - 2020 г. за цена до 1,5 млрд. лева.

С днешното решение се дава мандат за започване на преговори с шведската страна, но то не е обвързващо. Очаква се следващата седмица да бъде сформирана нова работна група за водене на преговорите.