Екип от Детската болница във Филадефия, воден от Алън Флейк, разработи система, която напълно възпроизвежда процесите, протичащи в майчината утроба и имитираща функцията на плацентата, пише New Scientist.

В продължение на четири седмици благодарение на системата бил поддържан животът на няколко недоносени агънца, родени много преди термина – в 15-17-ата седмица, вместо в 21-вата.

През цялото време животинките се намирали в пластмасови пакети, напомнящи пълни с вода найлонови пликове.

Преждевременното раждане е основната причина за смъртност при новородените. Появилите се на бял свят бебета между 22-рата и 24-ата седмица имат шанс да оживеят не повече от 10%. А онези, които имат късмет, често страдат от множество различни заболявания.

„Органите на тези деца просто още не са готови за пълноценна работа след раждането“, казва Алън Флейк.

Недоносените бебета са склонни към инфекции, а от апаратите за изкуствена вентилация, благодарение на която дишат, белите им дробове могат да се увредят. Новата затворена система, създадена от учените, няма тези недостатъци.

Учените напълнили пластмасовите контейнери с воден солен разтвор. Ролята на плацентата, която обичайно снабдява плода с кислород и другите му необходими вещества, се изпълнявала от апарат „сърце-бял дроб“. Вместо по изкуствен път да вкарват кислород в кръвта на недоносените агънца, учените разработили специална техника, използваща естествените съкращения на сърцето, за да извличат кислород от апарата. Този метод не уврежда белите дробове, твърдят изследователите.

След това в пликовете поставили недоносените агънца, родени с помощта на цезарово сечение. След четири седмици няколко от животинките били евтаназирани и лекарите ги отворили, за да проверят дали имат здравословни проблеми. Оказало се, че всички до едно били здрави, като нямало никакво нарушение в развитието им.

 

 

Другите няколко агънца се „родили“ и били извадени от пликовете и захранени с помощта на биберони. Най-голямото от тях вече е на годинка и се развива нормално.

Засега системата все още не е готова за изпитания с хора. Учените планират да променят външния й вид, за да може децата да не се развиват в „пликове“, а трябва да бъде модифицирана и течността в изкуствената утроба. Причината е, че оригиналната амниотична течност, в която живеят бебетата, не е прост солен разтвор, а съдържа хранителни вещества, подпомагащи развитието на плода.

Ще бъде дадена възможност и на родителите да слушат и гледат как се развива детето им – затова в инкубаторите ще бъдат монтирани камери.

Новата система вероятно ще бъде готова да заработи с човешки бебета само до няколко години.