„Днес съществува много по-модерна експлоатация на труда – неплащане на осигуровки за здраве и пенсия, работа в нечовешки условия. Днес много работници не смеят да вдигнат глава, защото няма да получат и малкото, което получават. Днес сме тук, за да им вдъхнем кураж и надежда, да защитим техните права“.

С тези думи лидерката на БСП Корнелия Ниновасе обърна към социалистите, събрали се на митинг-шествие по случай 1 май.

Хиляди социалисти се събраха пред Народното събрание, а оттам поеха към Борисовата градина за празника на левия печат. Шествието премина под музикален съпровод - странен микс от "Тухла в стената" на Пинк Флойд, "На всеки километър" и руски песни, посветени на "Деня на победата".

От БСП съобщиха, че близо 8000 социалисти са се събрали на митинга за 1 май.

Нинова припомни, че 1 май започва да се чества като Ден на труда след стачката на работници в Чикаго преди 131 години. Друг е въпросът, че в САЩ и Канада празникът на труда е през септември. Тя обяви, че каузата на левицата е справедливостта.

„В новия парламент вече имаме комисия, която да се занимава с некоректните работодатели, които не плащат осигуровки... Ще продължим с борбата срещу монополите, сивата икономика и в защита на българското производство. Не трябва да спираме дотук“, заяви още Корнелия Нинова.

И продължи:

"В тази „паралелна държава“ малцина богатеят на гърба на труда на гражданите: „Това е онази държава, в която се дава път на тези, които богатеят на гърба на работещите. Ако си един от тези българи, които не можеш да си плащаш сметките, искам да се обърна към теб: Не се предавай. Имаш съмишленик, ние от БСП ще направим всичко, за да имаш контрол над живота си.

По традиция освен трибагреници на събитието на социалистите предприемчиви граждани продаваха и знамето на Руската федерация. Един от продавачите обаче беше скептично настроен:

"Заповядайте, купете си флаг на фалиращата държава, може да е за последно", рекламираше той стоката си. 

Пред Паметника на Съветската армия Нинова бе посрещната от местните фенове на "Нощни вълци", които я поздравиха. За сметка на това пък група протестиращи срещу рокерите, подкрепящи Владимир Путин освиркаха лидерката на левицата и шествието за 1 май.