Изпълнителят на детектива Филип Марлоу от емблематичния едноименен сериал актьорът Пауърс Бут почина на 68-годишна възраст. Той ще бъде изпратен от близките си на скромна церемония в Тексас. 

Бут е известен на любителите на киното още и с ролите си в "Град на греха", "Атила, вождът на хуните", "Никсън". 

Главната роля във филма "Трагедията Гвиана: Историята на Джим Джоунс" му донася награда "Еми". Той приема статуетката лично, за разлика от много номинирани, които бойкотират събитието като част от стачката на Гилдията на екранните актьори.

"Това е едновременно най-смелият и най-глупавият момент в кариерата ми", казва той при получаването на наградата, пише списание "Таймс".

Бут прекарва детството си във ферма в Тексас. Той е първият човек в семейството, който завършва университет.

Пауърс решава да стане актьор едва след като получава стипендия за следдипломната програма на Южния методистки университет в Далас.

"Преди това никога не го бях обмислял", казва той в интервю за списание "Америкън профайл". "Да отида в Лос Анджелис или Ню Йорк беше за мен като да отида на Луната."

Той започва актьорската си кариера през 70-те години на XX век в Орегон, а първата му роля в бродуейска комедия е през 1980 г.

Актьорът има две деца от съпругата си Пам.

"В този живот покрай доброто се случват и неприятни неща", казва героят му Филип Марлоу. 

С чувството за хумор и остроумието си Пауърс Бут ще остане в паметта на близките и колегите си, които изразиха съболезнованията си в социалните мрежи.