Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал ФБР да прекрати разследването на бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин и призовал бившия шеф на Бюрото Джеймс Коми вместо да това да разследва журналисти за изтичане на информация. Това посочват сътрудници на Коми, които твърдят, че са виждали лични записки, които той нахвърлял след разговора си с президента. Това съобщава вестник „Вашингтон пост“.

Поредният скандал в Белия Дом избухва само ден след като стана ясно, че президентът е издал свръхсекретни тайни на Русия по време на разговора си миналата седмица с външния министър Сергей Лавров.

Според записките след среща на Коми и Тръмп през февруари президентът поставил въпроса за разследването на Флин от контраразузнаването и призовал Коми да го прекрати след оставката на съветника по национална сигурност.

Разговорът между Тръмп и Коми се е състоял след заседание по националната сигурност. Президентът поискал да говорят насаме и другите напуснали стаята, твърдят сътрудниците на Коми. Те са поискали от „Вашингтон пост“ да останат анонимни, защото нямат право да разкриват вътрешни разговори.

"Надявам се да можеш да го оставиш“, казал Тръмп. "Той е добро момче, надявам се, че можеш да го оставиш", добавил той.

Записките от срещата били две страници и много подробни, твърдят сътрудниците.

Този случай повдига отново въпроса дали Тръмп е нарушил някои правни норми, като е притискал ФБР да прекрати разследването, коментира изданието.

Белият дом побърза веднага да опровергае съобщенията, че Доналд Тръмп е наредил на шефа на ФБР да спре разследването срещу Майкъл Флин. Наблюдателите и експертите във Вашингтон обаче не са убедени в истиността на твърденията на администрецията на президента.

Депутати от Демократическата партия веднага отправиха обвинения, че президентът очевидно е виновен за "възпрепятстване на разследването и истината".

"Скалата на труса от кризата се измерва с три думи "възпрепятстване на правосъдието", коментира пред Си Ен Ен и анализаторът по правни казуси Джефри Тубайн.

"Да кажеш на шефа на ФБР да спре разследването на твой приятел и съветник заради негови действия извършени по време на кандидат-президентската кампания - това е чисто "възпрепятстване на правосъдие", натърти Тубайн.

И припомни:

"Ричард Никсън беше подложен на импичмънт през 1974 година защото бе казал на ФБР да спре разследването на неговата предизборна кампания. Това беше аферата "Уотъргейт". Ако Коми казва истината, не виждам как някой би коментирал приказките на Тръм по друг начин освен обструкция на разследването".

Източник, който притежава копие от записките на бившия шеф на ФБР заяви пред Си Ен Ен:

"Коми беше загрижен, че президентът се опитва да спре разследването. Той е писал много записки - главно за контактите си с Тръмп, и особено при онези срещи, които са го карали да се чувства неловко".

Веднага след разкритията Конгресът на САЩ поиска от ФБР да предостави записите от срещата на Доналд Трмъп с Джеймс Коми. Необходимите документи трябва да бъдат донесени в парламента не по-късно от 24 май.

Миналата седмица Тръмп заплаши Коми да си мълчи и да не разкрива нищо от разговорите си с него. Президентът намекна, че има записи на разговорите. Сега Коми отговори, че би се радвал записите да бъдат огласени публично.

Дейвид Гъргън, съветник на президентите Никсън, Форд, Рейгън и Клинтън коментира, че нещата са прости и ясни:

"Тръмп е в полето на импичмънта".

Според Конституцията на САЩ: „Президентът, вицепрезидентът и всички държавни служители на САЩ трябва да бъдат отстранени от длъжност след осъждане за държавна измяна, подкуп или други тежки престъпления“. Според конституционните съдии други тежки престъпления включват: реални престъпления – нарушаване на закона, злоупотреба с власт, нарушаване на общественото доверие. В миналото Конгресът е искал импийчмънт за актове в три категории: превишаване на конституционните рамки на властта, поведение, което е рязко несъвместимо с функциите и целта на държавната длъжност и използване на властта за неуместна цел или лична изгода.

В случая с Ричард Никсън, срещу когото е започнала тази процедура, той си подава оставката, за да предотврати унижението, на което очевидно е щял да бъде подложен.