България е 58-ма в света по качеството и достъпността на здравеопазването, сочи масивно изследване на 195 държави в света, обхващащо периода 1995-2015 г.

Става дума за нов анализ на проучването Global Burden of Disease Study 2015 (Изследване върху глобалната тежест на болестите), публикуван на 18 май в Lancet, едно от най-известните медицински списания в света. Освен че разглежда степента, в която всяка държава в света се е справила с някои от най-опасните болести, засягащи човечеството, изследването има и специален индекс, който измерва качеството и достъпността до лекарска помощ.

В основата си то разчита на една ключова статистика - колко хора са починали от болести, които не би трябвало да бъдат фатални при ефективна медицинска помощ.

Позицията на България изглежда ниска и пред нас са много други държави, сред които съседки като Румъния (51-во място) и Македония (48-мо място), Гърция, Сърбия и Турция. На практика почти цяла Европа е пред нас - не само държавите от ЕС, а и Русия, Беларус, Украйна и други. Но има и добра новина - страната ни е в първата група държави, които все пак поддържат добро ниво на контрол на най-опасните болести, сред които едра шарка, коклюш, тетанус, дифтерия и др.

В топ 10 също има изненади - първа е Андора, която все пак има предимството да осигурява здравеопазване за около 72 000 души. След нея е Исландия, също държава с немногобройно население. Трета е Швейцария, след това са Швеция, Норвегия, Австралия, Финландия, Испания, Холандия, Люксембург. 

Веднага след първите 10 е Япония, а доста по-назад - Великобритания (30-а) и САЩ (35-и).

Добрата новина за света като цяло е, че на практика във всички 195 държави между 1995 и 2015 г. има подобрение на здравеопазването. Лошата е, че разликата между първите и последните е все по-сериозна.