"Барселона" триумфира за трета поредна година с Кралската купа на Испания след победа над "Алавес" с 3:1 във финала на стадион "Висенте Калдерон" в Мадрид.

Това бе последният мач на арената на "Атлетико", която ще бъде разрушена. Така приключи и сезонът в Испания - титлата е за "Реал", купата за Барса.

Луис Енрике се раздели с каталунците с трофей, който е девети за него за три години, начело на "блаугранас". Повече имат само Пеп Гуардиола (14) и Йохан Кройф (11). "Барселона" пък вдигна за 29-и път Купата на краля. И повтори собственото си постижение от 1951-1953 г.

Никой друг клуб в този период не е печелил отличието три пъти поред.

Снощи на "Калдерон" тимът на Барса беше абсолютен фаворит и успя да реши двубоя още през първото полувреме. "Барселона" атакуваше, а "Алавес" играеше само зад линията на топката.

Лионел Меси откри резултата след хубава атака и асистенция на Неймар. Три минути по-късно левият бек Тео Ернандес изравни с прекрасен изстрел от пряк свободен удар, при който вратарят нямаше никакъв шанс - 1:1.

Играчите на Луис Енрике нанесоха втори и решителен удар в края на полувремето. Неймар и Пако Алкасер вкараха за 2:1 и 3:1.

След почивката двубоят само се доиграваше и накрая "Барселона" вдигна купата.