Изследователите от проект, който си е поставил за цел да установи научно какъв е "моделът на мислене на терориста", публикуваха данни, според които учените са напът да установят психологически профил, който да помогне да превенцията на терора. Резултатите до момента са представени в списанието Nature Human Behaviour

Изследователите са работили с група от 66 задържани и излежаващи присъди бивши бойци от паравоенните терористични групи в Колумбия - страната с едно от най-високите нива на бунтовничество в света, разказва Би Би Си. 

Уникалният експеримент показал какво учените наричат "анормален модел на морална оценка" у терористи. Според екипа изработването на психологическа скала, базирана на резултатите от изследването, може доста точно да отсее мисленето на терорист от това на некриминален тип човек. 

Изследователите са разположени в Аржентина, САЩ, Колумбия и Чили. Двама от тях - Агустин Ибанез и Адолфо Гарсия от Университета в Буенос Айрес, разказват пред Би Би Си, че са прекарали 4 години в работа със силите за сигурност и правосъдните институции в Колумбия, за да получат разрешение да работят с голяма група опасни, осъдени и излежаващи присъди терористи. Всички те са членове на крайнодесни паравоенни групировки, уличени са за убийства, а някои са с присъди за масови убийства със стотици жертви.

Всички тези опасни затворници са подложени на психологически тестове, в това число и анализ на моралните разбирания. Изследванията са съдържали различни сценарии, описващи случаи на умишлено и на инцидентно причиняване на болка или увреда на други хора. Всеки от тези сценарии е трябвало да бъде оценен от участниците в изследването по 7-степенна скала, като първият отговор е бил "абсолютно забранено", а последният - "абсолютно позволено".

Д-р Ибанез разказва какво показали отговорите на участниците:

"Типичният отговор би трябвало да е, че нарочното и умишлено причиняване на болка и вреда е по-неприемливо и осъдително от случайното. Но при терористите моделът е точно обратният". Според изследователите модела на мислене на показва, че "екстремистите оценяват действията на другите хора според последиците от тях, а не според подбудите за извършеното".

"Това е първото изследване, което разкрива такъв психологически белег - че моралният код на терориста на практика одобрява всяко действие, ако то води до постигане на поставена цел", казват анализаторите. 

Екипът от учени се надява, че заключенията от работата им могат да допринесат за изработването на психологически профил, който да помага на разследващите ограни и правораздаването. 

Изследователите допълват, че следващото проучване ще провери доколко измерването на моралните възприятия може да се използва за предварително идентифициране на опасни бунтовнически или терористично настроени хора. Според учените вероятно може да има разлики в поведението и моралния код според произхода и психологическите белези при различните форми на тероризъм. 

Например у хората, които изследвахме, религията не изглежда да е някакъв фактор. На практика повечето от бойците в колумбийските групировки се присъединяват по икономически причини към паравоенните насилнически групировки - защото да участието се плаща. 

Но аз очаквам криминалните психолози да използват новата морална скала, за да помага в оценката за степента на опасност, която дадено лице носи - в комбинация с останалите психологически тестове за измерване на нивото на агресията, емоционалния статус и т.н.", казва още д-р Ибанец пред Би Би Си.

Проф. Фейзъл от Оксфордския университет - психиатър, който се е посветил на връзката между болестните психологически състояние и престъпленията с насилие, казва пред Би Би Си, че новото изследване е "стъпка напред".