Футболистите от националния отбор по футбол са уморени, но показват отговорно отношение в тренировките преди петъчната световна квалификация с Беларус в град Борисов, обяви селекционерът Петър Хубчев.

Треньорът и играчи от тима имаха днес последна среща с медиите преди заминаването за Минск. Брифингът бе в новата база на БФС до резиденция "Бояна".

“Усетих тези 4-5 дни, че има натрупана умора сред играчите, което е напълно нормално в края на сезона, рече Хубчев. - Опитахме се да предадем на футболистите, че ни чака много тежък мач. Съставът горе-долу се избистря. Имаме колебания за някои от постовете. Смятам на футболистите да кажа с какво ще ни затрудни Беларус. Предпочитам да говоря повече пред отбора, не пред медиите. Аз не разчитам на традициите в спорта. Не ме интересува, че до този момент се представяме добре срещу Беларус. Те са добър тим, ние трябва да ги надтичаме и надборим, за да постигнем успех. Разбира се, трябва да играем разумно. Не усещам, че играчите искат вече да излязат в почивка. Честно ви отговарям, до вчерашната тренировка не съм усещал подобно нещо. По време на заниманията са доста концентрирани, ако не са ме заблудили.”

Преди няколко дни Хубчев помоли журналистите да забравят за победата над Холандия с 2:0. Същото е опитал да предаде и на футболистите.

„Запознати сме с нашия съперник, наблюдавахме част от мачовете му, каза защитникът Страхил Попов. - Направи равен с Франция. Стабилен отбор със здрави физически футболисти. Надявам се всички да бъдем концентрирани, защото ще бъде доста трудно. Победата над Холандия може да даде самочувствие, но лично според мен този мач сега ще бъде по-труден. Да затвърдиш постигнатото е много по-трудно. Отборът на Беларус няма какво да губи, затова ще ни бъде доста по-тежко. Ще преценим кои слаби техни страни ще ни бъдат от полза. Още не сме навлезли така детайлно, че да кажа как ще подходим спрямо слабостите им и кои от тях ще използваме.”

Халфът Симеон Славчев призна, че е разочарован, тъй като в последния кръг на полското първенство той и отборът му "Лехия" (Гданск) изпуснаха титлата след 0:0 срещу "Легия" (Варшава). Още по-лошо за Славчев и компания е, че от второ отидоха на четвърто място, така няма да играят в евротурнирите.

"Дали съм уморен? Чувствам се в прекрасна форма, изиграх доста мачове, започна бившият играч на "Литекс" и "Спортинг" (Лисабон). - Мога да гарантирам за мача в Борисов, че ще бъда на 100 процента готов и в оптимална кондиция. Ние сме напълно наясно с възможностите си. Като гледам и момчетата, никой не е дошъл от Кардиф, нито е играл в Шампионската лига, никой не е дошъл с директен полет от Барселона, Манчестър… Ние си повярвахме, че можем да побеждаваме. Важни са дисциплината и тактическата подготовка. Треньорът застава зад нас, това е достатъчна мотивация. Наемът ми в Лехия свърши, изиграх най-добрия си сезон извън България. Нека мине мачът с Беларус, после ще има повече яснота около бъдещето ми. Сега приоритетът е квалификацията срещу Беларус."