Българският футболен съюз ще изпрати на МВР и прокуратурата скандален случай от юношески мач, в който има сериозни подозрения за "черно тото" от страна на съдиите.

Става въпрос за вече нашумелия двубой "Левски" - "Берое" (3:0) от XXX кръг на Елитната юношеска група до 19 години. Срещата се игра на помощния терен на стадион "Георги Аспарухов" миналата неделя и беше без значение за крайното класиране. След нейния край обаче треньорите Йордан Петков и Иван Гаджев (съответно на "сините" и старозагорци) се оплакаха пред медии от поведението на реферската бригада в състав С.В., Костадин Тановчев и Евгени Маринков (от Благоевград).

Великов дава три дузпи за "Левски", коя от коя по скандални. Асистентите му спират с несъществуващи засади атаки на гостите. Най-фрапантен е третият 11-метров удар за домакините, отсъден при 3:0 в 6-ата минута на дадено 5-минутно продължение на мача.

Футболист на "Берое" играе с глава при центриране, но Маринков сигнализира главния рефер, който посочва бялата точка за трети път. Следва реакция от страна на треньора на "сините" Йордан Петков, който пита футболистите си дали наистина няма нарушение на правилата и когато получава утвърдителен отговор дори от своите, нарежда на централния нападател Божидар Божилов да извади топката в аут. Така и става.

Преди броени дни съдийската комисия (СК) на БФС разгледа случая. Реферите бяха извадени от ранглистите, спрени са им правата. Арбитърските босове дадоха зелена светлина на комисията по етика и феърплей да разгледа случая.

Това стана днес, а органът, начело на който е бившият директор на Национална служба "Полиция" генерал Васил Василев, отново върна топката към СК с предложение С.В. и вторият му асистент Евгени Маринков да бъдат изхвърлени от всички нива на съдийството. Първият помощник Костадин Тановчев е считан за невинен.

Смята се, че Великов и Маринков са допуснали груби грешки, повлияли са на крайния резултат, нарушили са феърплея.

Отделно случаят се предава на Марио Костурков, офицер на сигурността на БФС, човекът, който е свързан с УЕФА и който се занимава с казусите за манипулирани мачове. Цялата папка със свидетелски показания и т. н. от Костурков ще бъде дадена на МВР и прокуратурата. 

Дали е имало черно тото, ще решат те.

След като си тръгнаха от заседанието на комисията днес съдиите бягаха от журналистите край сградата на БФС на ул. "Иван Асен II" в София. Великов и Маринков все пак отрониха, че са допуснали грешките "от некадърност, а не от преднамереност". Те категорично отрекоха да имат нещо общо с "черното тото".

Треньорът на "Левски" Йордан Петков и футболистите му казаха, че всичко в поведението на "мъжете в черно" е било съмнително. Генерал Василев цитира младите играчи: главният съдия казал на Йоан Гаврилов да центрира топката преди последната дузпа, след което подканил Божидар Божилов "да я вкара, за да не стават за смях".

Петков не спести остри думи по адрес на съдиите, нарече поведението им "позор, фарс, невменяемост" и т. н. 

Жалко е, че на всичко това са станали свидетели юноши, така ли ги възпитаваме и опитваме да изграждаме, риторично запита треньорът.

Ето и позицията на БФС по случая:

"Днес, 7 юни 2017 г., Комисията за етика и феърплей към Българския футболен съюз се събра на заседание под председателството на ген. Васил Василев. Поводът за свикването на Комисията е представянето и съмнителното поведение на съдийския екип на срещата от 29 кръг на Елитната юношеска група до 19 г. между отборите на ПФК "Левски" и ПФК "Берое", играна на 01.06.2017г.

След като се запозна с всички необходими документи, становището на Съдийската комисия към БФС и изслуша длъжностните и служебните лица, свързани със срещата – съдиите С.В., Евгени Маринков и Костадин Тановчев, треньорите на "Левски" и "Берое" – Йордан Петков и Иван Гаджев, както и играчите на Левски - Божидар Божилов и Йоан Гаврилов, Комисията изразява становище, че реферите С.В. и Евгени Маринков са повлияли на развоя на срещата и са нарушили сериозно етиката, а поведението им поставя на изпитание самите основи на феърплея. Етичните правила за поведение ангажират моралния дълг на всеки един човек. Длъжностните лица носят отговорност и трябва да служат за пример, защото футболната общественост гледа с доверие и уважение на тях.

Комисията предлага на Съдийската комисия към БФС реферите С.В. и Евгени Маринков да бъдат извадени от всички групи на първенствата на БФС и предава цялата информация на експерта по почтеността към БФС, който да предостави цялата документация свързана с двубоя на компетентните органи в държавата за предприемане на последващи действия.

В края на срещата Комисия „Етика и феърплей“ благодари на треньорите Йордан Петков и Иван Гаджев, както и на играчите на "Левски" Божидар Божилов и Йоан Гаврилов за проявената активност и тяхното съдействие."