Двайсет държави-членки на ЕС, включително България, подписаха днес споразумение за засилено сътрудничество за създаване на европейска прокуратура. Тя трябва да разследва престъпленията спрямо финансовите интереси на ЕС.

"Създавайки една солидна, независима и ефикасна Европейска прокуратура, ние засилваме усилията си да защитим парите на данъкоплатците, като осигуряваме европейски подход спрямо разследването и наказателното преследване на престъпленията, засягащи бюджета на Съюза", каза еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.

"Европейската прокуратура ще допълва важната работа, извършвана от Евроюст — агенцията на ЕС, работеща в областта на наказателното правосъдие — и ще даде възможност агенцията да посвети повече ресурси на борбата с тероризма, трафика на хора или други престъпления“, каза еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова. 

Европейското издание на "Политико" я цитира тази сутрин, че ще настоява приемането на юрисдикцията на европейската прокуратура да бъде условие за получаване на еврофондове. Часове по-късно обаче Йоурова каза пред съвет на министрите на правосъдието, че е била неправилно цитирана.

"В Съвета комисарката каза, че неприемане на Европейската прокуратура не означава никакви еврофондове", каза пред журналисти говорителят ѝ Кристиан Виганд.

В сегашната многогодишна финансова рамка (2014-2020 г.) не е възможно получаването на еврофинансиране да се обвърже с участие в европейската прокуратура, защото регламентите за еврофондовете са приети, каза говорителят на комисията Маргаритис Схинас. За промени в тях трябва единодушие на държавите-членки.

Схинас обаче напомни, че ЕС е в процес на преразглеждане на правилата за своите финанси след 2020 година и всякакви предложения са добре дошли в тази дискусия.

Комисията трябва да публикува документ за размисъл за бъдещето на европейските финанси в края на този месец, а след това - и предложение за следващата МФР, каза вчера пред Клуб Z неин говорител.

Засиленото сътрудничество е междуправителствена форма за задълбочаване на европейската интеграция, там, където липсва необходимото единодушие между държавите-членки за това.

Холандия, Швеция, Малта, Унгария и Полша не участват в засиленото сътрудничество за създаване на европейска прокуратура. Те смятат, че тя би била недопустима намеса в техните правосъдни системи.

Великобритания и Дания имат по договор изключение от сътрудничеството в правосъдието и вътрешните работи.

Като главен мотив да се учреди европейска прокуратура комисията изтъква размера на трансграничните финансови измами в ЕС - 50 милиарда евро годишно - главно свързани с данъка върху добавената стойност.

Прокуратурата, състояща се от централна служба и делегирани прокурори в държавите-членки, се предлага да разследва измами със средства на ЕС над 10 000 евро и трансгранични измами с ДДС над 10 милиона евро.

Държавите, които я учредяват, са Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Чешката република.

След днешното им решение е нужно Европейският парламент да даде съгласието си, преди регламентът да може да бъде приет окончателно. След приемането му други държави членки могат също да се присъединят.