Дронове, системи за лицево разпознаване и пръстови отпечатъци използват китайските власти, за да предотвратят преписването при провеждащите се изпити за влизане в университети. Районите около изпитните центрове са отцепени, а родителите чакат децата си зад заграждения.

За китайските ученици тези изпити са много важни, защото са решаващи дали един ден ще имат сигурна и добре платена работа или ще станат част от бедните слоеве, които продължават да живеят в много лоши условия въпреки ускореното икономическо развитие на Китай.

Затова учениците са изобретателни в използваните методи за преписване. През годините са откривани безжични устройства под формата на гумички за молив, колани, часовници. Подобни иновации карат властите в Китай да затегнат мерките.

В изпитните центрове са монтирани детектори за метал, използват се технологии за лицево разпознаване и пръстови отпечатъци, сигналът на мобилните телефони се блокира, използват се детектори за безжични устройства и дори дронове с камери, предава Ройтерс.

Преди началото на изпитите полицейски служители са арестували 52-ма души в страната. Преписвачите и техните помощници са заплашени от седем години затвор.

Университетите в провинция Шандун са забранили на студентите си да напускат университетите докато се провеждат изпитите, за да не се представят за ученици и да се явят на техните изпити, информира Ройтерс.

Преписването на изпитите по математика и английски е по-лесно, защото там въпросите са от затворен тип и може да бъде избран един от няколко възможни отговора. Есето, което е важна част от изпита по китайски, затруднява преписвачите. В различните провинции учениците получават различни теми. В Пекин например зрелостниците са описали как ще изглежа Китай през 2049 г. според тях, докато съучениците им от провинциите са представяли страната пред чужденци или са писали есе по книга.