"Готови сме да предоставим убежище на Джеймс Коми, ако той има проблеми, и той трябва да знае това."

Сензационното изказване направи днес руският президент Владимир Путин по време на годишната си пряка линия. Тя продължи точно 4 часа.

Той сравни уволнения преди месец директор на ФБР с беглеца Едуард Сноудън.

Както е известно, през миналата седмица Коми бе разпитан от сенатска комисия в САЩ за разследването по "руската връзка" с миналогодишните избори и той заяви, че без съмнение Москва се е намесила в изборния процес за президент. Той два пъти потвърди, че Тръмп лъже и свидетелства под клетва, че президентът му е оказал натиск да прекрати разследването на генерал Флин, замесен в незаконни контакти с близки до Кремъл чиновници.

Путин отговори на въпрос за твърденията на Коми за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Той изтъкна, че всички тези твърдения са без никакви доказателства.

Русия не смята САЩ за враг, каза Путин. Така той отговори на въпрос на жител на щата Аризона, който дори бе сигурен, че той няма да бъде зададен в ефир. Американецът заяви, че в САЩ се вихри бясна русофобия и попита Путин какъв съвет би му дал, за да се изясни ситуацията и да се помогне на сънародниците му да разберат, че Русия не е враг.

"Два пъти в историята ни в трудни моменти сме обединявали усилията си и сме били съюзници в две световни войни. Руската империя изигра значителна роля в независимостта на САЩ. Това, което става днес в САЩ, е предимно резултат от остра вътрешнополитическа борба. Не смятам за свое право да ви давам съвети. Но ви благодаря. Знаем, че имаме много приятели в САЩ", каза Путин.

Днешната пряка линия е последната за третия му президентски мандат. Повече от два милиона въпроса бяха изпратени на руския лидер.

"Много ми се иска да отговоря положително, да изпратим положителен сигнал на обществото. Но все си мислиш, че все нещо ще се случи."

Така руският Путин отговори на въпроса дали икономическата криза е завършила.

"Но трябва да се основаваме на обективни данни - продължи Путин. - Те казват, че рецесията в руската икономика е преодоляна. Стигнахме до икономически ръст."

"Искам да започна с истинските проблеми", допълни президентът.

Той изтъкна, че през последните 5 години в Русия доходите сериозно са паднали. Значително се е увеличил броят на хората, живеещи под чертата на бедността.

Путин поздравява водещите преди началото на пряката линия.

Историята показва, че Русия винаги е живяла в режим на санкции, продължи Путин. И изтъкна одобрените снощи от Сената в САЩ нови ограничения срещу страната му:

"Когато се изправяме на крака, нашите западни партньори постоянно съзират някаква руска заплаха. Ако нямаше Крим и Украйна, щеше да има нещо друго. Все щяха да измислят нещо, за да възпрат Русия."

От санкциите Москва е загубила 50-52 милиарда долара, смята президентът. А тези, които са ги въвели, са загубили 10 милиарда.

Само по телефона до обяд са постъпили 1,9 милиона позвънявания с въпроси към Путин, обявиха водещите.

Тази година пряката линия минава под символичния знак 15/15, отбелязва Нюз.Ру. Причината е, че тя е 15-ата подобна проява на Путин като президент и е на 15 юни (в България тази "комбинация" е добре позната от предсрочните избори през 2014 г., б. р.).

Повечето въпроси бяха посветени на вътрешни проблеми - от ниските заплати през проблемите с жилищното настаняване до положението на младите майки.

Путин бе попитан за внуците си - на колко години са и как се казват.

"Някои от тях вече ходят на детска градина. Не искам да растат като принцове, а като нормални хора. За това им трябва нормално общуване. Само да кажа сега възрастта и имената им, те веднага ще бъдат идентифицирани и няма да ги оставят на мира. Това ще навреди на развитието им. Моля да бъда разбран правилно", отговори той.

И уточни, че съвсем наскоро му се родил втори внук.

Колкото до дъщерите му, президентът повтори думите си отпреди няколко дни, че те напук на всякакви слухове живеят в Москва и не се занимават с никаква политика, а само с наука и образование.

В международен план Путин бе помолен да коментира факта, че украинският президент Петро Порошенко издекламира стихотворението "Сбогом, немита Русия" на Михаил Лермонтов. Поводът бе решението на ЕС да отмени визовия режим за Украйна.

Руският президент похвали Порошенко за това, че познава руската класика. Но допълни, че този, който иска да бъде европеец, трябва първо да закрие офшорните си сметки, а след това да говори за благото на народа. И на свой ред цитира Тарас Шевченко, който казва, че "собствените деца разпъват Украйна по-лошо от полските ляхове".

Накрая Путин посъветва Порошенко да бъде много внимателен, когато ходи на Запад и да се оглежда, тъй като там има повече "сини мундири", отколкото в Русия. С този термин Лермонтов характеризира жандармите.

"Може да се отговори на Порошенко, но няма да го правя от уважение към нашия народ и към общата ни история", обобщи руският ръководител.

Жител на Киев на име Дмитрий укори Русия, че е зарязала своите хора в Украйна и че не всички там са последователи на Степан Бандера.

Путин се съгласи, че не всички трябва да бъдат рисувани в черни цветове. И допълни, че Москва се страе да не се меси във вътрешните работи на Киев.

От военна гледна точка Арктика е изключително важен район за Русия, каза още Путин.

"Оттам минават трасетата на ракетите на САЩ с наземно базиране. Разбира се, да не дава Господ нещо да стане. Но ние трябва да знаем това и да го контролираме", заяви той.

И допълни:

"Арктика ще гарантира бъдещето на нашата Русия. Към 2050 г. 30 на сто от всички въглеводороди ще бъдат добивани в Арктика. Русия ще укрепва присъствието си там."

Махнаха от екрана критични SMS-и

Недоброжелателни SMS-и по адрес на Путин се появяваха на екрана в първия половин час на пряката линия. Очевидно те не бяха отсявани от редакторите.

Ето само някои от посланията към президента:

• "Путин, ти наистина ли смяташ, че народът вярва в този цирк с нагласени въпроси?"

• "Три президентски мандата стигат."

• "Може би сте уморен и е време да си починете?"

• "Цяла Русия смята, че сте се заседели на трона."

• "Кога ще подадете оставка? Александър Чулков. Перм."

• "Довиждане, Владимир Владимирович?"

• "Наистина ли казват, че Навални сега снима филм за вас?"

• "Думите ви "своите хора не предаваме" са крадците от хазната и корупционерите ли се отнасят"?"

• "Защо шефовете на държавните корпора;ции имат такива гигантски заплати?"

Въпросите се появяваха в син правоъгълник на екрана. По-късно и правоъгълникът, и въпросите изчезнаха.