България отново е шампион в световна класация - и отново по лош показател. Изследване на американския Център за контрол на болестите сочи, че 29% от българските тийнейджърки пушат, спрямо 11% в целия свят, съобщи Ройтерс.

Изследването е на базата на анкети в 61 държави, проведени между 2012 и 2015 г. В половината от държавите поне 15% от момчетата и 8% от момичетата пушат.

Учените отбелязват, че тютюнопушенето е водещата причина за предотвратима смърт или тежко заболяване, като убива 6 млн. души всяка година. Повечето хора започват да пушат в младежките си години.

"Пушенето вреди на почти всеки орган в тялото, и науката показва, че повечето възрастни започват да пушат в детските си години. Младите хора имат по-голям шанс да развият дългосрочно пристрастяване към никотина", обяснява Рене Аразола, водещ на изследването. "Следователно, усилията да се ограничи пушенето от децата е ключово за това да предотврати още едно поколение възрастни, които пушат и страдат от тежки заболявания и смърт, свързани с това."

Най-малко тийнейджъри пушат в Шри Ланка - 1,7%. Най-малко са пушещите момчета в Таджикистан - 2,9%, а най-много - в Тимор-Лесте - 61,4%.

В повечето държави, поне половината от пушачите заявяват, че искат да спрат навика. В Уругвай една 32% от младите пушачи искат да спрат, докато на Филипините те са 90%.

Изследването има своите недостатъци, признават от Центъра за контрол на болестите - първо, защото разчита на децата да съобщят точно колко пушат, и второ, защото е включвало само деца в училище. А както посочват учените, два са ключовите фактори за повече пушене сред тийнейджърите - местната култура и социалното и икономическо положение.