Националният отбор по волейбол не успя да се класира за финалната шестица на Световната лига след загуби от Аржентина с 1:3 (16:25, 21:25, 25:23, 19:25) в последен двубой от група G1 на турнира в Кордоба.

Селекцията ни се нуждаеше от победа с 3:0 или 3:1, за да продължи. Така в топ 6 попадна тима на САЩ, който срази с 3:1 Полша в Лодз.

България завършва на девето място 4 победи, 5 загуби и 10 точки. Аржентина, отборът на която спечели две от трите си срещи срещу нашите, остава на десета позиция.

Пламен Константинов заложи на следния стартов състав: Георги Братоев, Розалин Пенчев, Виктор Йосифов, Николай Пенчев, Николай Николов, Цветан Соколов, Теодор Салпаров - либеро. До края на срещата - предвид очертаващата се загуба и слаба игра, той даде шанс на по-голяма част от останалите си избраници.

Големият залог в мача даде отражение и явно скова редиците на "лъвовете". Те играеха с много напрежение и допускаха грешки, докато обратно - домакините бяха освободени, тъй като не се бореха за нищо.

Мачът започна равностойно, но постепенно Аржентина изкова аванс и лесно грабна първия гейм с 25:16. Вторият се разви аналагично, макар и малко по-равностойно до средата, когато "гаучосите" отново дръпнаха и поведоха с 2:0 след 25:21.

В третия гейм "трикольорите" намериха сили да се върнат в срещата, но това не стана лесно. Те имаха голям аванс, който пропиляха и в края трябваше да треперят. Все пак измъкнаха частта с 25:23.

Четвъртият гейм вървеше точка за точка до първата си третина - 8:7 за България. Оттам нататък Аржентина взе лидерство в точките и до края не изпусна преднината си. 25:19 и 3:1 за радост на местната публика.

Така на финалите на Световната лига в началото на юли (4-9) в Бразилия, освен тима на домакините, останалите отбори са Франция, Сърбия, Русия, Канада и САЩ.