Двама експерти се подписаха под заключение, че на Мерцедесите в Националната служба за охрана болтовете се развиват сами. На око го преценили.

Но по закон това се оказва достатъчно, за да даде основание на прокуратурата да не образува следствие, да не назначава реални експертизи, а просто да затвори случая.

Това, че в България се приема за предвидимо нормално кола на службата за охрана да е несигурна, а пазеният, който има публични врагове - да е застрашен, е смразяващо. Утре, когато нароченият бъде открит мъртъв, ще го изкарат лабилен, посегнал си сам, защото не е издържал на напрежението. И понеже се е отказал доброволно от държавна охрана, държавата ще обобщи, че сам си е виновен.

Това е страшно, по принцип. Не знам дали си давате сметка.

Един председател на върховно съдилище е подложен на всекидневен тормоз и унижение със съдействието на държавата, която очакваме да е правова. Да е ясно, че няма на кого да се оплачеш, ако държавата реши да ти "отвинти главата". И тук не става дума за това дали харесвате жертвата, а да си дадете сметка кой е жертва и кой насилник в тази ситуация.

Защото, ако председателят на ВКС няма право да живее нормално с различнатото си мнение, да ви е ясно, че никой не може! Честито лято!

...

Коментарът е от фейсбук профила на журналиста Миролюба Бенатова. Публикуваме го с нейно разрешение.