Рон Хауърд, направил „Шифърът на Леонардо“ (и няколко добри филма) е заменил Фил Лорд и Крис Милър, съавторите на „Lego: Филмът“, като режисьор на многоочаквания нов филм за Хан Соло от вселената на „Междузвездни войни“, съобщава „Гардиън“.

Според „Холивуд Рипортър“, Хауърд е приел предложението два дни след сензационното уволнение на Лорд и Милър, предизвикано от „творчески различия“ с продуцентите от „Лукасфилм“. Някои медии твърдят, че част от проблема са сблъсъци със сценариста ветеран Лорънс Каздан.

По думите на изданието, уволнението „е  шокирало Холивуд“ – защото, както се твърди, филмът бил ¾ заснет, като са оставали само още 3 седмици снимки – но сега вече са предвидени и още няколко седмици за преснимане. На Хауърд му предстои да се срещне с актьорите – сред които са Олдън Еренрайх като Соло и Доналд Гловър като Ландо Калрисиян – и да изучи вече заснетия материал.

Хауърд е смятан за много сигурен режисьор, въпреки че последните му два филма – продължението на „Шифърът на Леонардо“ „Ад“ и „В сърцето на морето“ по Херман Мелвил – бяха сериозни финансови разочарования. Но все пак той е носител на „Оскар“ за най-добър режисьор с „Красив ум“ през 2002 г. и е снимал за „Лукасфилм“ доста доброто фентъзи „Уилоу“ през 1988 г. (освен това има малка актьорска роля във втория филм на Джордж Лукас „Американски графити“ пред 1973-та).

Филмът за Хан Соло, който все още не е получил заглавие, е втората самостоятелна история от света на „Междузведни войни“ след Rogue One през 2016-а, а премиерата му е насрочена за 25 май 2018 г.

Площад Славейков