Да си на 18-19 години и вече да струваш десетки милиони евро. Нещо напълно нормално за съвременния свят на футбола. Никой не се учудва дори. Когато има талант и няколко добри изяви, младостта не е порок, напротив.

Швейцарският футболен статистически институт (CIES) направи класация на 5-имата най-скъпи тийнейджъри на базата на научен подход, в който използва 6 критерия. Ето ги и тях:

* Представяне. Разглежда се качеството и постоянството във формата на футболиста.

* Как играчът се вмества в клуба, дали и доколко е звезда?

* Как се представя в националния си отбор?

* Дължина и стойност на договора. По-дългите контракти се котират по-високо.

* Възраст. Както вече отбелязахме - колкото по-млад е състезателят, толкова по-добре.

* Позиция на терена. Колкото по-напред играе, толкова по-добре.

Под внимание са взети 5-те най-силни първенства в Европа - Испания, Англия, Германия, Италия и Франция. Уточняваме, че това са цените на CIES. Напоследък четем, че пазарните стойности на тези футболисти са значително по-високи. Поне на повечето.

№5. Джанлуиджи Донарума ("Милан") - 39 милиона евро

На 18 г. вече е италиански национал и титулярен вратар на "Милан". През миналия сезон има 158 спасявания в 41 мача.

Напоследък се заговори много за него заради отказа да преподпише с "Милан", а предложената му заплата е близо 100 000 евро на седмица. Донарума е искан от "Реал" (Мадрид). Твърди се, че може да остане в Милано поне още сезон, но летен трансфер не е изключен.

Със сигурност струва повече от 39 млн. евро.

№4. Ренато Санчес ("Байерн" Мюнхен) - 45 милиона евро

Усилено се пише, че "Байерн" опитва да го продаде, при това за значително по-малко от 45 млн. - ето че тук разминаването е в обратната посока. Миналия сезон Санчес (19 г.) игра твърде малко за германския гранд, където са разочаровани от него.

А през 2016-а халфът беше в небесата. Стана шампион на Португалия с "Бенфика" и помогна на националния си отбор да стане европейски шампион.

№3. Крисчън Пулисич ("Борусия" Дортмунд) - 61 милиона евро

Голямата надежда на американския футбол. Едва на 18 той вече е ключов играч в "Борусия" и национал на САЩ. През миналия сезон записа 42 мача. Направи паметен двубой и отбеляза и двата гола в световната квалификация на янките срещу Тринидад и Тобаго - 2:0.

Искат го колоси като "Манчестгър Юнайтед" и "Сити", "Челси", "Байерн" (Мюнхен)... Играе като халф.

№2. Маркъс Рашфорд ("Манчестър Юнайтед") - 71 милиона евро

19-годишният нападател изгря през по-миналия сезон, когато отбеляза 5 гола в 11 срещи. В отминалия участва в 53 срещи, най-вече като резерва на Златан Ибрахимович, но когато шведът се контузи стана титуляр.

Национал на Англия. Всички очакват да е основен футболист през новия сезон. Ако това не стане, "Юнайтед" може да го изгуби, тъй като Маркъс държи да играе.

№1. Килиан Мбапе ("Монако") - 93 милиона евро

Със сигурност сте го чували. На 18 острието направи страхотен сезон за "Монако", вкара куп голове, почнаха да го сравняват с Тиери Анри... Нормално привлече вниманието на куп клубове, най-вече от Англия и Испания.

Говори се, че Мбапе иска да играе само за "Реал" (Мадрид). Това ще стане от това лято или следващото. Много вероятно е "Реал" да го привлече и остави на Лазурния бряг до 2018 г.

И не си мислете, че "Монако" ще го продаде за 90 милиона. Цената със сигурност ще е над 100 млн. евро.