ФИФА разследва за употреба на допинг всички 23-ма футболисти, включени в разширения състав на Русия на Световното първенство по футбол през 2014 г., съобщи в. "Дейли мейл".

За първи път в историята цял един спортен отбор е заподозрян в употреба на забранени вещества, отбелязва изданието.

Според световната футболна централа играчите на Сборная са били част от мащабната схема в Русия за употребата и прикриването на допинг. Освен 23-мата национали от световното в Бразилия са разследвани още 11 руски футболисти.

Петима от разследваните играчи участват и в Купата на конфедерациите, която се провежда в момента в Русия. Това са Игор Акинфеев, Юрий Жирков, Александър Самедов, Денис Глушаков и Максим Кануников.

Русия ще бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2018 г. Разкритията за манипулирането на проби от зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., скандалът с леката атлетика, както и разобличаването на мащабната схема за прикриване на допинг, която вече обхваща целия руски спорт, обаче поставят под съмнение способността на страната да приеме най-големия футболен форум следващото лято.

Отнемане на домакинство на Световно първенство по футбол, а в добавка и забрана на руски спортисти да участват на зимните олимпийски игри в Пьончанг, Южна Корея, след броени месеци ще бъде пагубно за руския спорт, отбелязва "Дейли мейл".

Според изданието ФИФА разполага с твърди доказателства срещу руските футболисти, но все още не ги вади на бял свят. Не се уточнява и какви мерки ще бъдат предприети.

Русия отпадна от световното първенство в Бразилия още в груповата фаза, като изигра едва три мача, без да спечели нито един. Сборная зае третото, предпоследно място в групата, а се класираха Белгия и Алжир. Зад руснаците остана само отборът на Южна Корея.

Вчера Русия отпадна и от Купата на конфедерациите, въпреки че е домакин на състезанието. Тимът загуби от Мексико с 1:2. От групата се класира още европейският шампион Португалия.

Вчера за Русия играха четирима от разследваните за допинг футболисти.

В ранния следобед ТАСС разпросрани информация, според която от пресцентъра на ФИФА съобщили в неделния ден пред руската агенция, че всички допинг проби, взети от футболисти от националния отбор на Русия преди или по времена световното първенство през 2014 г., са дали отрицателни резултати.

В сайта на световната футболна федерация нямаше и дума по въпроса.