Остават ли традиционните ваксини против грип в миналото? Твърде е вероятно, след като "безболезнен" залепващ се за кожата пластир, с който ваксината влиза в организма през кожата, премина важен тест за безопасност при първото си изпробване върху хора, съобщи Би Би Си. 

Лепенката е снабдена със стотина много тънки "иглички" с дебелината на косъм, които проникват в повърхността на кожата. Използването на пластирите е точно толкова лесно, колкото да си сложите обикновен лейкопласт върху рана. 

Ръководителят на проучването на новите лепеки проф. Марк Праушниц, който е и част от фармацевтичната компания, която иска линенза за новия медикамент, заяви:

"Ако увеличите под микроскоп лепенката, ще видите миниатюрни иглички. Те безболезнено проникват в кожата".

Според лекарите противогрипните лепенки ще допринесат за това повече хора да се ваксинират, в това число и онези, които се страхуват от инжекции и това е мотивът им да не се пазят в сезоните с вирусни епидемии. Традиционната ваксина се поставя най-често с дълбока мускулна инжекция. 

За разлика от познатите ваксини срещу грип, пластирите не трябва да стоят в хладилник. Това означава, че и съхранението им ще е много по-лесно и потенциалният проблем с изчерпването на наличностите в аптеките в "активните" периоди за ваксинация би отпаднал. Лепенките извън хладилник ще могат да се съхраняват поне година и това ще помогне за изполването им и в развиващите се страни.

Според учените от Университета в Емори и Технологичния институт в Джорджия лепенките предоставят същото ниво на защита от грипни вируси като обикновените ваксини, като спестяват само болката от инжекцията. Финансирането за проучването на медикамента идва от Националния институт по здраве на САЩ.

Екипът на проф. Праушниц тества пластирите като на половината от стотина доброволци се поставят "традиционни" ваксини с инжекция, а на останалите - лепенки, които престояват върху кожата на ръката за 20-ина минути. Пациентите с пластир казват, че не изпитват никаква болка, а страничният ефект е само леко зачервяване и напрежение на мястото, където е поставен. Симптомите отшумяват за няколко дни.

Експертите казват, че ще са нужни още няколко години изпитания, докато лепенките бъдат одобрени. 

Д-р Надин Рафаел от Университета в Емори казва: 

"Ако пластирите бъдат одобрени, всеки ще може да си я кложи у дома, в офиса, ще можем да доставяме ваксини по пощата".

Пластирите ще могат да се изхвърлят директно в кошчето, а не като "медицински отпадък", защото самите иглички се "разтварят" при използването им. 

Нововъведението вероятно в бъдеще ще може да се използва и за поставянето на други видове ваксини.