40-градусовите жеги на днешния 1 юли за съжаление взеха и 5 жертви в столицата за няколко часа. От центъра за спешна медицинска помощ съобщиха за Нова тв тъжната статистика. Най-уязвими на жегите са възрастните хора и децата, както и хората с хронични заболявания. Лекарите препоръчват да се стои на закрито, хладно и на сянка, да се пие много вода, да се избягват кафето, алкохола и тежките храни. 

Само до 12,30 ч в София 178 души са колабирали заради жегата.  В Спешна помощ са получени общо 179 повиквания заради хора, чието здравословно състояние се е влошило заради високите температури.

Д-р Ангел Кунчев пък предупреди, че температурата на климатиците не трябва да е под 30 градуса, ако навън е 40 градуса. Пред "Фокус" той обясни, че по-големи разлики в температурата навън и вътре може да стресира организма. 

"Изключително неблагоприятно влияят климатиците, защото подлагаме организма, който и без това се мъчи да се справи в тези екстремни условия, на още по-голям стрес. Регулирането на температурата не може да стане толкова бързо и рязко, особено ако разликата между вътре и вън надвишават 12-15 градуса. Това вече наистина е стрес, на който ако подложим организма си 3-4 пъти през деня, може да има сериозни последици", казва специалистът.

Днес се очаква да е последният ден на големи жеги. От утре от Западна България ще започне леко понижение на температурите. В неделя 40-градусовите жеги от днешния ден ще се редуцирад до 33-34 градуса средни максимални температури в страната. В понеделник се очаква направо захлаждане като за София не се очаква термометрите да показват повече от 24 градуса. Ще има и валежи от дъжд, както и условия за гръмотевични бури.

Заради горещините в събота бе въведено ограничение за движението на тежкотоварни автомобили над 7.5 тона на територията на граничните ни пунктове с Румъния. Ограничението е валидно до 21 часа и се налага за защита на асфалтирания път, върху който заради високите температури по време на деня стават големи необратими деформации и има опасност от загуба на стабилност.

По румънските автомагистрали и национални пътища ще се допускат само товарни превозни средства, превозващи живи животни и нетрайни продукти с животински или растителен произход; горива; стоки под контролирана температура; транспорт при изтегляне на аварирали МПС; транспорт за доставка на вода и хранителни продукти в бедстващи райони; и военен транспорт, участващ в международни учения, съобщиха от МВР.