През миналата седмица фейсбук обяви, че 2 милиарда души - над една четвърт от световното население, са вече активни потребители на социалната мрежа, която Марк Зукърбърг стартира в стаята си в общежитието преди 13 години.

Преди две десетилетия мисълта, че милиарди хора ще бъдат свързани с един продукт, би била смятана за абсурдна, освен ако въпросният "продукт" не бе, да кажем, религиозен текст. Но днес фейсбук има повече следовници от която и да било религия по света без християнската, която може да надмине след едва няколко години.

Ползвателите на фейсбук са повече от говорещите който и да било световен език според "Етнолог" - каталога на световните езици (точното преброяване е трудно, но след като огромното мнозинство от 1,3 милиарда жители на Китай говорят на мандарин, това е най-говоримият език на планетата). Харесванията, споделянията, коментарите и заявките за приятелство стават най-близкият за човечеството общ език.

Още по-впечатляваща от самите цифри е скоростта, с която фейсбук събра една четвърт от човечеството. Мрежата обяви милиардния си ползвател през 2012 г., само осем години след създаването си. Прибавянето на още 1 милиард отне по-малко от пет години.

Обратното - между появата на първите съвременни хора и достигането на населението на Земята до 1 милиард души, което се случва през 1820 г., са изминали цели 200 000 години. Най-бързото добавяне на милиард към нашето население се случи между 2000 и 2012 г., когато за 12 години от 6 милиарда станахме 7 милиарда.

Да си припомним, че фейсбук постигна същото за по-малко от пет години.

Фейсбук определя като активни потребители хора, които са посетили неговия сайт или приложението за послания чрез своя настолен компютър или мобилното приложение през последните 30 дни. Поради очевидни причини за защита на личните данни фейсбук не огласява публично данните за ползвателите си, така че е невъзможно по независим начин да се потвърди преброяването на потребителите на компанията.

Всички толкова бързо растящи услуги неизбежно се сблъскват с някои несгоди - спомнете си, че слоганът на "Социална мрежа" - филма от 2010 г. за надигането на фейсбук, е "Не можеш да получиш 500 милиона приятели, без да получиш няколко врагове". През последните месеци фейсбук бе критикуван покрай всичко друго и за потискането на консервативните гледни точки, подпомагане на самоубийства и убийства, унищожаване на журналистиката, нанасяне на вреди върху здравето на хората и разрушаване на демокрацията такава, каквато я познаваме.

В лудницата на всекидневните спорове във фейсбук лесно се забравя, че никой от нас, дори фейсбук, няма представа какво всъщност означава да имаш една четвърт от човечеството, включена към един продукт, управлявана от една мрежа от правила и норми, качваща дълбоко лична информация в една база данни, като превръща една компания в шлюз между нас и рекламодателите, които искат да купуваме всякакви продукти.

Ние просто следваме всичко това, яхнали вълната на харесванията и споделянията към бъдещето, което ни е отредил фейсбук.

-----

* Авторът е журналист от в. "Вашингтон пост", където е публикувана статията.