Европейският парламент поиска днес за втори пореден път ЕС да спре преговорите на Турция за членство, ако влязат в сила конституционните поправки, разширяващи съществено правомощията на нейния президент Реджеп Тайип Ердоган.

На референдум на 16 април мнозинството от турците гласуваха да превърнат страната си от парламентарна в президентска република.

В резолюция приета днес с 477 на 64 гласа и 97 "въздържали се" евродепутатите изразяват загриженост, че под лидерството на Ердоган Турция се връща назад по отношение на върховенството на закона, човешките права, свободата на медиите и борбата с корупцията. Те осъждат неколкократно декларираната от него подкрепа за връщане на смъртното наказание, което би поставило под въпрос членството на Турция в Съвета на Европа и би прекратило веднага присъединителните й преговори.

През ноември миналата година евродепутатите пак искаха замразяване на преговорите на Турция за членство в ЕС заради репресиите на властта срещу политическите й опоненти и медиите.

Що се отнася до резултата от турския референдум, резолюцията призовава Европейската комисия и правителствата на държавите-членки “официално и незабавно да суспендират присъединителните преговори с Турция, ако пакетът за конституционни реформи бъде приложен без изменения”.

Резолюцията признава предизвикателствата, пред които Турция е изправена - бежанската вълна, тероризма и неуспешния опит за военен преврат на 15 юли 2016 г. 

Те осъждат последния, но отчитат, че реакцията на властите е непропорционална и се изразява в масови уволнения на държавни служители, затваряне на медии, арести на журналисти, съдии, правозащитници, закриване на училища и университети.

Евродепутатите признават и важността на добрите отношения и диалога между ЕС и Турция с оглед на общи предизвикателства като миграцията, сигурността и тероризма.

Те изразяват подкрепа за актуализиране на митническия съюз между ЕС и Турция, като предлагат в споразумението за него да бъдат включени клаузи за човешките права и основните свободи.

Резолюцията съдържа и позиция за уреждането на кипърския въпрос възоснова на федерация между турската и гръцката общност и две зони на острова. Тя призовава Турция да изтетгли 35-хилядния си военен контингент от Кипър.