Управниците във Венецуела пуснаха Колективи в защита на родината (КЗР) срещу опозицията, която контролира парламента в Каракас.

Това е нещо подобно на добре познатите някога у нас Доброволни отряди на трудещите се (ДОТ), чиято задача съвсем официално бе „да смазват още в зародиш всеки опит за контрареволюция и остра вражеска проява“.

Задачата на КЗР не е формулирана официално. Но тя е ясна на всички. Те трябва да бъдат нещо като "народен юмрук" на властта срещу протестиращата вече трети месец опозиция, обявена за агент на САЩ и империализма от режима на президента Николас Мадуро. Тези колективи се разправят с непослушните, като ги нападат и пребиват от бой.

На 5 юли десетки чависти - поддръжници на правителството и последователи на покойния президент Уго Чавес, нахлуха в Националното събрание. Това стана в разгара на тържествената сесия, посветена на националния празник - Деня на независимостта.

Ранени бяха 13 души - депутати от опозицията и журналисти.

Чавистите първо хвърлиха няколко бомби по парламента.

"Беше страшно. Десет години отразявам работата на парламента, а такова нещо не бях преживявала", разказа за Клуб Z от Каракас журналистката Александра Кастийо от изданието "Су нотисиеро".

В момента на нахлуването в залата имало 350 души - политици, репортери и гости.

Полицията се опитала да озапти нахлуващите, но явно не се престаравала в това начинание. Очевидци твърдят, че тя за кратко е хващала някои хора пред сградата, след което ги е пускала.

Нахлули вътре, привържениците на Мадуро изпотрошиха всичко по пътя си.

"Бяха стотина души. Извадиха бухалки, раздаваха удари наляво и надясно. Аз успях да се скрия. Но точно до мен бе депутатът Америко де Грасия, който бе буквално смлян. Помагах при извеждането му извън сградата. По стените вътре в Конгреса имаше следи от кръв. А отвън имаше потрошени коли. По някои от тях имаше дупки от куршуми", споделя Александра Кастийо.

 

 

Журналистката предостави специално на Клуб Z направени от нея видеоклипове на размириците. Снимките, които ни даде тя, са дело на Мигел Гутиерес - кореспондент на агенция ЕФЕ. Публикуваме ги с неговото разрешение.

 

 

"Много от тези хора са печално известните маландрос", допълни Кастийо.

Това са младежи, излезли от най-бедните квартали на Каракас и другите големи градове. На тях първи започна да разчита Уго Чавес - бащата на социалистическата боливарска революция, дошъл на власт през 1999 г. и управлявал до смъртта си през 2013 г. Той ги превърна в своя ударна сила. С подкрепата им се ползва и наследникът му Мадуро. Маландрос се превърнаха във вечни безработни. Държавата им гарантира парични помощи и те изобщо не си правят труда да работят - много по-лесно е да громят враговете по заръка отгоре. "Маландрос" означава "лоши момчета".

Стените в сградата на парламента в Каракас бяха оцапани с кръв.

"Насилието във Венецуела си има име и фамилия - Николас Мадуро", заяви председателят на Националното събрание Хулио Борхес.

На празника срещу Мадуро протестираха и венецуелци, живеещи извън родината си. На оградата на резиденцията на посланика на страната в София за няколко часа бе опънат протестен плакат, призоваващ "убиеца Мадуро" да си ходи.

Този плакат бе сложен на оградата на резиденцията на венецуелския посланик в София. Надписът гласи: "Стига толкова смърт. Стига толкова диктатура. SOS Венецуела. Вън убиеца Мадуро".

Венецуела е в патова ситуация от края на 2015 г. Тогава опозицията спечели убедително парламентарните избори в резултат на растящото недоволство заради кризата, заради която всички стоки от първа необходимост могат да се купят само с купони. Тя има две трети от депутатите, което и позволява да променя Конституцията. С актове на Върховния съд обаче почти всяко гласувано решение бива спряно. съдилищата са подчинени от президента още при Уго Чавес.

На 30 юли са насрочени изборите за Учредително събрание. То е създадено със специален указ за Мадуро и има правомощията на пренапише конституцията, както и да наложи властта си над Националното събрание. С други думи - дори да загуби изборите, режимът ще образува алтернативен парламент. В петък президентът заповяда всички държавни служители да гласуват на вота в края на месеца.

Явно нещата във Венецуела вървят към реки от кръв, прогнозират пред Клуб Z наблюдатели и дипломати в Каракас.

На 27 юни група военни полицаи откраднаха хеликоптер и обстрелваха от него правителствени сгради.

По ирония на съдбата тази страна има най-големите в света доказани залежи на петрол. Заради лошото управление и централизираната планова икономика обаче жителите на някога проспериращата страна днес мизерстват. Разбира се, според режима са виновни САЩ и техните венецуелски лакеи.

От три месеца не стихват уличните протести в цялата страна. За този период са убити 90 души. И жертвите ще станат много повече, опасяват се повечето венецуелци.

Пуснаха под домашен арест опозиционен лидер

С националния флаг в ръка Леополдо Лопес поздрави своите привърженици пред дома си в Каракас. Снимка БГНЕС

Властите във Венецуела преместиха в събота под домашен арест осъдения опозиционен идер Леополдо Лопес, предаде Ройтерс.

Той е лидер на партията Народна воля и през 2015 г. бе осъден на 13 години и 9 месеца затвор за "подстрекаване към насилие" и "опит за преврат чрез подривни послания". 46-годишният политик е завършил икономика в Харвард. Вероятно той ще бъде кандидат-президент на опозицията на следващите президентски избори, които трябва да се състоят през 2019 г.

Преместването на Лопес е резултат от международния натиск срещу режима на Николас Мадуро. Опоицията поиска неабавно той да бъде освободен от ареста, както и свобода за още стотици противници на Мадуро, хвърлени в затвора за антиправителствена дейност.

Самият президент дълго време не искаше да пусне Лопес, като твърдеше, че той е опасен терорист. Правителството в Каракас отрича в страната да има политзатворници.