Страните от Европейския съюз, които секат гори, трябва да компенсират следващите от това въглеродни емисии, изисква проект за европейско законодателство.

Сечта води до емисии, тъй като умъртвява растения, които в процеса на фотосинтеза усвояват въглеродния двуокис от атмосферата и отделят кислород.

Държавите ще трябва да ги компенсират като засаждат нови гори, или като подобряват управлението на засегнатите площи.

След 2030 г. усвоените от горите въглеродни емисии трябва да са повече от отделените вследствие на сечта според поправка към законодателството, която гласуваха днес евродепутатите от комисията по околна среда.

Ако за петгодишен период усвоените емисии са повече от отделените вследствие от използването на земята и горския фонд, съответната държава ще може да използва разликата като кредит за постигане на климатичните си цели за следващ петгодишен период.

Тези периоди ще бъдат от 2021 г. до 2025 г. и от 2026 г. до 2030 г. Държавите ще докладват за напредъка си в постигането на показателите ежегодно. Ако усвоените от горите емисии останат по-ниски от отделените вследствие от сечта, разликата ще  се вади от разрешителните за емисии на съответната страна.

Дървесината използвана в строителството и мебелите също ще може да бъде отчитана, защото тя консервира въглеродния двуокис, което растението е поело от атмосферата приживе.

Членовете на комисията одобриха проекта с 53 на 9 гласа и 6 въздържали се. Той ще влезе за гласуване в пленарна зала през септември, след което ще започнат преговорите по него с държавите-членки. 

Горите в ЕС поемат 10% от отделяните в него въглеродни емисии. В схемата всяка държава членка ще има индивидуални показатели за отделяни и усвоявани емисии съответни на управляваните горски площи и земя на нейна територия.