Турският президент Реджеп Ердоган отправи днес по-сериозни нападки срещу ЕС и заяви, че страната му ще върви по свой собствен път, предаде Ройтерс.

Той се зарече да ратифицира документ за връщане на смъртната присъда, ако парламентът го одобри.

Ердоган бе на церемонията по откриването на паметник в Анкара, посветен на 250-те жертви на неуспешния опит за преврат отпреди година. Той обвини Брюксел, че спъва десетилетните стремежи на страната му да се присъедини към ЕС.

Речта в ранните часове на днешния ден бе началото на маратона от събития в Анкара и Истанбул с участието на Ердоган. С тях бе отбелязана годишнината.

"Позицията на ЕС е ясна... Минаха 54 години, а те все още ни разиграват", каза президентът.

Според него Брюксел не си изпълнява обещанията във всички сфери - от визова спогодба до помощ за бежанците от Сирия.

"Ще подредим нещата за себе си. Няма друг вариант", каза той.

Отношенията на Турция със Запада са обтегнати, след като европейските правителства изразиха тревога от размаха на репресиите, последвали неуспешния преврат. Близо 150 000 души бяха уволнени или отстранени от работа, а над 50 000 бяха арестувани по подозрение във връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организиране на пуча.

Ердоган обеща също да подкрепи "незабавно" смъртната присъда, ако парламентът гласува за връщането й. Тази стъпка на практика ще прекрати опита на Турция да се присъедини към ЕС.

"Не гледам какво казват Ханс и Джордж. Гледам какво казват Ахмет, Мехмет, Хасан, Хюсеин, Айше, Фатма и Хатидже", заяви той пред възторжената тълпа, развяваща национални флагове.

Реджеп Ердоган е най-популярният и най-спорен политик в съвременната турска история. Той смята себе си за освободител на милиони набожни хора, лишени според него в продължение на десетилетия от техните права и богатство от светския елит.

Разгромът на пуча изглежда сложи край на десетилетната намеса на военните в турската политика. Чистките обаче задълбочиха разделението между поддръжниците на Ердоган и прозападно настроените турци, които искат по-тесни връзки с Европа.

Критиците твърдят, че Ердоган използва въведеното след опита за преврат извънредно положение, за да вземе на мушката опозиционери, включително правозащитници, политици и журналисти. Между другото, вчера то беше удължено с още 3 месеца....

Над десет членове на прокюрдската Народно-демократична партия (НДП), сред които двамата й лидери, са в затвора. Там са и местните членове на "Амнести интернешънъл".

Базираният в Ню Йорк комитет за защита на журналистите обяви Турция за най-големия преследвач на журналисти. В момента там има 160 задържани репортери. Закрити бяха леви, прокюрдски и опозиционни медии.

Властите арестуваха вчера главна редакторка заради коментар, критикуващ последиците от неуспешния опит за преврат.

В навечерието на годишнината турските медии изобилстваха от репортажи за пуча. Някои тв канали почти без прекъсване излъчваха кадри от миналата година - как младежи и жени със забрадки са застанали срещу въоръжени войници и танкове.

В събота мобилните оператори в страната пускаха 13-секундно обръщение на Ердоган на всеки потребител, който набираше някого. В посланието той почете "мъчениците", загинали при бунта, и "ветераните", излезли на улиците.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС остава ангажиран с диалог с Турция, и призова Анкара към повече демокрация и върховенство на закона. Той отправи предупреждение и във връзка с евентуално връщане на смъртната присъда.

"Една година след опита за преврат ръката на Европа остава протегната. Ако Турция въведе смъртната присъда, турското правителство окончателно ще си затвори вратата за членство в ЕС", написа Юнкер в германския вестник "Билд ам зонтаг".

В обръщение пред стотици хиляди хора в Истанбул в събота вечерта Ердоган заплаши да даде воля на кървава отплата за враговете на Турция, сред които и Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) - термин, с който Анкара нарича мрежата на Гюлен.

"Ние знаем кой стои зад ФЕТО, ПКК и всички тях. Не можем да сразим дамата, царя или шейховете, без да сразим пешките, офицерите и топовете. Първо ще отрежем главите на тези предатели", заяви Ердоган, като заговори с шахматни термини.

Той допълни, че предполагаемите членове на ФЕТО ще бъдат принудени да носят оранжеви комбинезони, подобни на тези, с които са облечени затворниците в Гуантанамо.