Отечественият съюз (ОС) поиска в специална декларация "преустановяване на 100-годишната гражданска война на политическа основа в България". В същото време наследникът на Отечествения фронт определя 9 септември 1944 г. като "победен акт" и очаква "постигане на гражданско помирение по въпросите на историята".

Декларацията е по повод 75 години от създаването на Отечествения фронт, по-известен като ОФ. Едва ли е голяма изненада фактът, че тя бе публикувана във в. "Дума". 

Пред Клуб Z шефът на ОС Симеон Симеонов обясни, че по време на преврата от 9 септември 1944 г. преврати е имало навсякъде в Европа. А коментарът му по повод присъствието на съветската армия на 9 септември у нас бе кратък - да беше дошла английската английската армия, ама не е.

Ето някои цитати от декларацията по повод 75 години от създаването на ОФ:

"Преди 75 години - на 17 юли 1942 г., в разгара на пламъците на Втората световна война и сред ужаса на падналия над Европа и България зловещ мрак за народите под ботуша на хитлеристка Германия и нейните български съюзници, по радиостанция "Христо Ботев" от Москва прокънтя апелът на Георги Димитров със спасителната за Родината в своите дванадесет точки Програма на Отечествения фронт...

Победният акт от 9 септември 1944 г. и установяването на народнодемократична власт от правителството на ОФ, предприетите от него дълбоки преобразувания заедно с героичното участие на Българската армия в окончателния разгром на хитлеристка Германия... спаси България от позор във войната и унизителна трета национална катастрофа...

Отечественият фронт - трансформиран след 1948 г. в масова обществена организация - чрез хилядите си комитети и всеотдайни дейци намери своето поле на дейност по местоживеене - близо до хората, превърна се в средище за съхранение на патриотични и демократични традиции и постави чрез множеството си граждански инициативи и движения наченките на гражданското общество.

След демократичните промени през 1989 г. Отечественият съюз (ОС) като правоприемник и продължител на най-добрите традиции и изяви на ОФ дава своя принос за възстановяването на свободата, плурализма и демокрацията...

Днес ние... се обръщаме към българските граждани - истински патриоти, да обединим сили, интелект и усилия в името на Отечеството за:

- преустановяване на 100-годишната гражданска война на политическа основа в България, постигане на гражданско помирение по въпросите на историята и отдаване на заслужена почит на жертвите и пострадалите от политически репресии при всички режими чрез изграждането под патронажа на президента на Република България на Национален мемориал на жертвите от политически репресии..."

Възможно ли е обаче да има гражданско помирение, докато една голяма част от обществото смята случилото се на 9 септември 1944 г. за "победен акт", както е записано в декларацията? Според председателя на ОС Симеон Симеонов в декларацията под "победен акт" се има предвид, че на тази дата ОФ взема политическата власт.

"9 септември в общонационален план е една възлова истоическа дата. Тя има основна стойност във външнополитически план. Поставя България в едно ново положение спрямо Великите сили. Това е големият смисъл на датата 9 септември. А не другите там, че някой е паднал от власт, че минали едни репресии, почнали други", коментира Симеонов.

Той се обяви за постигане на помирение по т.нар. Испански модел и да се направи едно място, на което да се почитат жертвите на всички политически репресии.

"Да постигнем национално помирение и да съсредоточим гражданската си енергия в съзиданието, не да се обиждаме на комунисти, фашисти и тем подобни работи. Това са въпроси на историята. Всеки да дава каквато иска оценка", заяви Симеонов.

На въпроса обаче възможно ли е такова помирение, докато една голяма част от обществото продължава да празнува 9 септември, докато никой не празнува 9 юни 1923 г. или 19 май 1934 г., Симеонов отговори така:

"Някой да виждате да играе хоро? Отбелязване е точната дума. Всеки да отбелязва тези дати, които са му близки."

Запитан как така ОФ празнува 9 септември като политическа победа, след като организацията не е дошла на власт след избори, а след военен преврат, извършен със съдействието на съветската армия, Симеонов отговори:

"Нищо де, дошла е с преврат.  Да е дошла английската армия. Ама не е дошла английската."

Запитан редно ли е военни преврати да се отбелязват в една демократична държава, той заяви, че след 9 септември е имало поредица от избори и референдуми, като държавите победителки ги наблюдават и признават, че са легитимни.

"Къде няма преврати по това време. Да турим точка и да оставим на историците да се произнесат. Да направим едно място, където да почетем всички жертви", каза още Симеонов.

И изтъкна, че сталинизмът, наложен у нас след 9 септември, "бастисва и ОФ". Симеонов обясни, че на 9 септември от България са изгонени немците, а страната дава над 30 000 жертви в заключителната фаза на войната и след това има очи да защити териториалната си цялост.

"В България вече 30 години се правят опити за реабилитация и славословене на един режим, който прави бели на България", каза Симеонов, уточнявайки, че има предвид периода 1941-1944 г.

Според него 19 май 1934 г. е "съвсем друга история", въпреки че голяма част от участниците в този преврат и в онзи на 9 септември са едни и същи хора.

"Честно казано, по-голямата част въобще не им пука какво е 9 септември", смята Симеонов по повод актуалните обществени настроения.

Според него законът, с който комунистическият режим бе обявен за престъпен, е неадекватен, излишен, провокативен и реваншистки.