Трима министри - Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов, ще бъдат разпитани по случая "Мирослав Боршош". Това обяви днес главният прокурор Сотир Цацаров на журналистичски въпрос какъв е статутът на бившия вече шеф на НДК.

Рашидов конкретно ще трябва да каже какво е имал предвид с изказването си, че щял да уволни Боршош (докато беше министър на културата, б.р.), но докато се върнал от отпуска, вече не му бил принципал.

"Статутът на Боршош е статут на лице, което е получило призовка като обвиняем", заяви още Цацаров.

Става въпрос за това - че до последно прокуратрата отричаше, че срещу него се води досъдебно производство, докато самият Боршош не си показа призовката във фейсбук в петък.

Главният прокуорр обяви още, че утре е поканен пред временната парламентарна комсия по същия повод, но това няма общо с разследването на прокуратурата.

Цацаров коментира и факта, че се самосезира заради изказвания на Веселин Марешки пред медиите - че всичко срещу него му се случва, за да бъде иззет бизнесът му и да се прекъсне политическата му кариера.

"За г-н Марешки мога да кажа едно - производствата срещу него не са организирани, за да му бъде отнет горивният бизнес. А ти, като си казал това, е добре да имаш смелостта, достойнството и ако щете гражданската доблест да кажеш - кой те рекетира. Той ще бъде призован точно затова", каза Цацаров.

Като аргумент главният прокурор изтъкна, че произовдствата срещу лидера на партия "Воля" били образувани във Варна, а не от София.

"Да каже кой е този, който е опитвал да му изземе бизнеса и аз ви казвам, че веднага ще стане обект на наказателно преследване", каза Цацаров.

Главният прокурор се срещна в кабинета си с министрите на здравеопазванто Николай Петров, на МВР - Валентин Радев и шефове на някои от най-големите болници по повод зачестилите случаи на насилие над лекари и медицински персонал.

Министерството на здравеопазването пое ангажимент да оборудва с паник бутони и спешни гласови връзки отделенията за спешен прием, прокуратурата ще подготви навсякъде по един инструктиран обвинител за връзка с болниците, а МВР ще обиколи и ще даде предписания къде и как сигурността може да се подобри, стана ясно н резултат на срещата.

През 2014 г са образувани 5 досъдебни производства за посегателства срещу медици с 4 осъдени. През 2015 г са образувани 4 разследвания, осъден е един, през 2016 от образувани 2 досъдебни производства са осъдени 4 лица. От началото на 2017 има данни за 52 посегателства срещу лекари и персонал при изпълнение на служебните им задължения, изнесе данни здравният министър Петров.