Лидерът на "Да, България" и бивш министър на правосъдието (2014-2015) Христо Иванов участва в протеста "Правосъдие, а не суджуци" пред Народното събрание тази сутрин. Той е по повод промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс:

 

- Г-н Иванов, какво се случва в съдебната система с промените в ЗСВ и НПК и защо сте тук, на протеста, днес?

Това, което виждаме в по-голям план, е подготовка за назначаването на следващия главен прокурор по формулата „Ти си го избра“ ("легендарната" реплика на Николай Кокинов към Бойко Борисов за Цацаров от едни СРС, б.р.). Хората, които трябва да го изберат, ще бъдат тези, които през това лято трябва да бъдат избрани да влязат във ВСС.

За да разберат тези хора, че трябва да са послушни, да изпълняват указанията на Цацаров - Пеевски - Борисов - Доган, те трябва да видят как Съюзът на съдиите в България (ССБ) е ударен. Те трябва да видят как на ССБ му се забранява да получава международна подкрепа.

Въпросът не е финансов – въпросът е за това, че когато правителствени международни донори, донори, които са подкрепени от съответните натовски и европейски правителства, дават подкрепа на Съюза на съдиите, те посочват кой е локомотивът на реформите.

Това, което в парламента се опитват да направят – да спрат тази възможост и да лишат Съюза на съдиите от неговото международно признание.

Това няма да се получи, но е опит да се покаже пред редовите магистрати в България и бъдещите нови членове на ВСС, че международната подкрепа не струва толкова, колкото подкрепата на Пеевски - Цацаров.

- Какво ви кара да мислите, че няма да се получи – ЗСВ дори се гласува на второ четене в комисията днес?

Не казвам, че няма да го гласуват. Казвам, че международната подкрепа за Съюза на съдиите и за реформата в България е много по-серизона, отколкото просто тези конкретни грантове, за които става дума.

Искам да ви припомня един факт: преди няколко седмици 8 големи международни инвеститорски асоциации поискаха точно тези реформи, за които от години настоява ССБ – пълно припокритие на това, което се иска от международните инвеститори и от Съюза на съдиите.

Искам да ви припомня също факта, че България, въпреки че се е закачила за икономическото развитие на еврозоната и на ЕС, има много сериозен недостиг на международни инвеститори. Това, което те ни казват – всички тези пари, целият този капитал: "Искаме съдебна реформа!"

Вместо това вие чухте ли някой от управляващите да коментира тази позиция? Имаме двама членове на кабинета, които са занимават със съдебна реформа – две прекрасни госпожи... Нито една от тях не коментира тази позиция.

Фондация „Америка за България“ е наследник на Американската агенция за международно развитие. Американската агенция за международно развитие е поканена с двустранно споразумение от правителствата на България и САЩ в началото на 90-те години. Това е дългосрочно отношение между България и Америка.

Сега, когато ние се опитваме, за да угодим на Цацаров и да ударим Съюза на съдиите, да прекъснем това отношение, ние късаме един много стар мост на отношения между България и САЩ. Това нанася изключителна вреда на страната.

- Да, но главният прокурор ясно каза, че „безплатни обеди няма“ при грантовете – това е цитат.

Той знае, защото той е вземал много грантове. И самият той е пътувал, за да се обучава в Америка, съдилищата, които той е ръководил, са получавали изключително полезна помощ. Той самият конкретно е благодарил за това.

Безплатни обеди няма – това е без съмнение. Но обядът, за който става дума, е следният – тук става дума за това, че нашите съюзници, които ние сме избрали да ни бъдат съюзници – в НАТО и в ЕС, вярват, че ако се разширява пространството на върховенство на закона, пространство, в което може да се инвестира и да се прави бизнес по правилата на свободната икономика, обядът за всички ще стане много повече.

И когато тези правителства и тези общества искат да подпомагат реформите в България, те искат да подпомагат възможността България да бъде привлекателно място за инвестиции. Възможността да бъде България част от развития, богат и демократичен свят. И тогава обядът за всички ще стане много повече.

Тук не става дума за купуване на влияние. Идеята, че американската фондация, която е създадена с акт на Конгреса, купува български магистрати, е невероятна пушлятина, която е достойна за прокремълската пропаганда.

Г-н Цацаров сам избира лагера, в който се поставя с тази реплика.

- Защо протестът днес противопоставя суджука на съдебната реформа, не е ли всъщност суджукът част от проблема?

Със сигурност суджукът е част от проблемите. Аз мога да дам своята интерпретация – не съм от организаторите на протеста.

Но това, което мога да кажа аз, е, че проблемът със суджука е в две неща.

Първо: суджукът майсторски от страна на прокуратурта беше изваден като тема, която отклони вниманието от КТБ. Това винаги се случва, когато има неудобна тема за прокуратурата, изважда се някакъв друг случай и се започва – наблюдават се избухвания на медийна свръхактивност.

И второ: проблемът на този злощастен депутат не е, че е натискал бизнеса (вече с усмивка, б.р.). Проблемът му е, че суждукът не е стигал до премиера. Ако беше стигал до местоназначението му, той просто нямаше да бъде разследван. И това е очевидно и тук се съдържа отказът от реална борба срещу корупцията по високите етажи на властта.

Използвани са въпроси и на други медии.