"Очаквайте в близките дни социален взрив във Венецуела. Възможно е да има много жертви, макар да се молим на Господ това да не се случва."

Тази мрачна прогноза даде специално за Клуб Z Хосе Брито. Той е депутат от опозиционната партия "Справедливост преди всичко", оглавявана от бившия кандидат-президент Енрике Каприлес.

На 4 август във Венецуела заработи Учредителното събрание, избрано на 30 юли. То може да пренапише конституцията и да отложи с две години насрочените за 2018 г. президентски избори.

Опозиционният депутат Хосе Брито очаква скоро социален взрив във Венецуела.

Президентът Николас Мадуро управлява с извънредни правомощия и декрети - мярка, въведена още от покойния му предшественик Уго Чавес. Той обяви закриването на Националното събрание, в което опозицията спечели убедителна победа през 2015 г. САЩ и ЕС обаче декларираха, че не признават Учредителното събрание.

"Ние ще продължим да работим и да приемаме закони. Ние нямаме оръжие, само режимът разполага с него. Плашат ни с арести, със затвор, но ние няма да се предадем. Ако ни изгонят от сградата, ще заседаваме на улицата, ако трябва и в планините", зарече се Хосе Брито.

И описа мрачната ситуация:

"Положението става трагично. За броени дни националната валута - боливарът, поевтиня тройно. След като през юли курсът на долара бе 1:7000 боливара, сега вече той е 1:20 000. Всичко е с купони, по магазините няма нищо. Режимът на Мадуро изпадна в международна изолация, икономиката се срина. Ето ви един пример. Главната болница в щата Ансоатеги, където съм избран, е вече 20 дни без ток! Представете си за какво става дума. Бунтът зрее. Ще стане страшно."

От 4 месеца насам във Венецуела всекидневно се провеждат протести на опозицията. До този момент при сблъсъци са загинали над 120 души.

Първото нещо, което Учредителното събрание направи след откриването му в петък, бе да уволни главната прокурорка Луиса Ортега. Макар и убедена чавистка, тя бе противничка на новия орган и обяви за незаконен избора му. Тя бе заменена от досегашния омбудсман Тарек Сааб - един от най-близките на Мадуро хора. Което е незаконно, тъй като единствено Националното събрание може да избира главния прокурор.

Група военни от база в град Валенсия, щата Карабобо, обявиха днес въстание. То обаче бе неуспешно. Резултатът бе един убит и един тежко ранен.

Метежниците разпространиха видеозапис, в който обявиха, че се вдигат срещу тиранията на Мадуро. Техен водач е капитан Хуан Карлос Кагуарипано, издирван от властите още от  2014 г., когато публично се опълчва срещу режима. 

Стотици жители на Валенсия излязоха по улиците, за да подкрепят бунта, предаде Ройтерс. Те обаче бяха разпръснати със сълзотворен газ. А бунтът бе бързо потушен от друга военна част, вярна на правителството. Арестувани са 8 метежници. Няма информация какво става с предводителя им.

В края на юни полицейският пилот Оскар Перес отвлече хеликоптер и обстрелва с него сградата на МВР в Каракас, след което хвърли гранати по Върховния съд. Летецът метежник изчезна и оттогава е в неизвестност.