Лято 2017 г. ще е по-успешно в сравнение дори с рекордната 2016-а. Потвърждават се прогнозите за 7-10% ръст на туристите на годишна база, заяви по бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

До момента летовниците по морето са 3,3 милиона, а за периода май-октомври ще са близо 5,3 млн. С около 3% са се увеличили българите курортисти.

Министерството вече активно подготвя следващия летен сезон и отсега 5-звездни хотели са резервирани за 2018 г., каза още тя.

„Продължаваме да водим преговори със световните туроператори ТУИ, „Томас Кук“, „Дер туристик“, за да поставим много добра основа за следващото лято“, отбеляза Ангелкова.

Тя отклони критиките към алкохолния туризъм в Слънчев бряг, като изтъкна, че през 2016 г. приходите от нощувки в курорта са над 266 млн. лв., или 22% повече спрямо предходната година.

„На ден получаваме от 20 до 50 сигнала на горещия телефон, който сме обявили на сайта на министерството. Най-сериозните нарушения това лято са на бивши наематели, които са спечелили новите търгове, но не искат да подпишат договори за плажовете, а в същото време ги ползват. Или предишният наемател не дава на новия да влезе във владение и ползва досегашните си обекти. За това сме сезирали и прокуратурата“, каза още Ангелкова. 

По казуса с излъганите туристи, които са направили резервацията си чрез сайта „Травел пазар”, тя призова хората да правят проверка в сайта на Министерството на туризма дали туроператорът има застраховка.

В тази връзка се обмисля създаване на гаранционен фонд, който да поема щетите от некоректни туроператори.