През тези 100 дни малко се занимавахме с политика, а обществото беше ангажирано с лобизъм, скандали, корупционни схеми. Това заяви зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев пред бТВ.

"Правителството е безпомощно - представя управленската си програма през летния сезон и показва, че няма визия как да управлява страната", допълни Стойнев.

Той заяви, че БСП подкрепя повишаването на заплатите на учителите, но изтъкна, че това няма да подобри ефективността на системата. 

"Докога децата ще са най-неграмотните в Европа и ще отпадат в най-ранна възраст от системата на образованието? Трябва да се помисли как ще се реформира този сектор, а от 7 години ГЕРБ не правят абсолютно нищо", попита Стойнев.

Според него хаос има и в системите на здравеопазването и сигурността.

"Притеснява ни това, че няма идея за реформи и какво въобще трябва да се случи. Когато е необходимо да се правят реформи, правителството на ГЕРБ подава оставка. Вероятно и сегашният кабинет няма да изкара дълго", заяви Стойнев.

Според него процентът на безработицата пада, защото "половината държава се изнесе".

"Големият проблем е как да отговорим на нуждите на българския бизнес, защото се нуждаят от квалифицирана работна ръка. БСП въведе дуалната система – да се обучават кадри за нуждите на българския бизнес. От ГЕРБ се хвалят с това, че следващата година ще има обучени само 400 младежи. Това е смешно", смята Стойнев.

Според него случаят в Перник, при който местен лидер на ГЕРБ си направи частна детска градина в държавната, е показателен за управлението на ГЕРБ.

"Почти във всеки областен град е заровено едно малко НДК с корупционни и скандални схеми", заяви Стойнев.

По повод скандала с Калиакра Стойнев попита защо от ГЕРБ не са спрели тези проекти, а ги е открил самият Борисов.

"Не може за всичко да е виновна БСП. Къде е вината ни за "Суджукгейт", кражбите в НДК, кражбата на общинско имущество в Перник? Ние искаме да покажем на хората, че има алтернатива и когато има важни и стратегически за страната ни теми, като Македония и председателството, разбира се, че ще подкрепим", каза Стойнев.

Той допълни, че БСП е конструктивна и последователна партия, но се възмущава, когато види "грабежи и забогатяване на гърба на българския народ".