Най-малко трима души загинаха и над 30 бяха ранени в американския град Шарлотсвил в щата Вирджиния, където избухнаха ожесточени сблъсъци между ултрадесни националисти и антирасисти, соъбщи Си Ен Ен.

Убиецът, който се вряза с колата си в контрапротестиращите с 90 км в час.

Тридесет и две годишна жена бе убита, 19 души бяха ранени, когато кола се вряза с 90 км в час в група контрадемонстранти в центъра на Шарлотсвил. Шофьорът на автомобила убиец бе заловен в момент, когато с бясна скорост се опитваше да избяга на заден ход. Мъжът, арестуван за прегазване с кола на група контрадемонстранти по време на шествие на бели националисти, бе обвинен в предумишлено убийство. На 20-годишния Джеймс Алекс Филдс-младши от Охайо бяха повдигнати и три обвинения за умишлено причиняване на телесни повреди и за бягство от местопрестъплението, съобщи полицията в Шарлотсвил.

Убиецът се опитва да избяга на заден ход. Снимки БГНЕС и скрийншотове от тв екран.

Двама полицаи загинаха в катастрофа на хеликоптер в гориста местност край града, като инцидента се смята за свързан с масовите безредици, предаде БТА.

Заповед на градската управа за премахването на паметник на генерал, предвождал силите на Юга в Американската гражданска война, стана повод за многолюден протест на крайнодесни националистически организации и привърженици на теорията за превъзходството на бялата раса

Лекарите изнасяха ранените, а полицията се опитваше да озапти побеснелите расисти.

Членове на Ку Клукс Клан и активисти, свързани с т.нар. "алтернативна десница", организираха шествие под надслов "Единство на десните" срещу решение на местните власти да демонтират паметник на генерал Робърт Е. Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в гражданската война между Севера и Юга.

Въпреки разположените полицейски сили за борба с безредиците и националната гвардия, избухнаха сблъсъци между протестиращи и контрадемонстранти, развяващи знамена на движението "Животът на чернокожите има значение", а губернаторът на Вирджиния Тери Маколиф обяви извънредно положение.

"Осъждаме по най-категоричен начин тази ненадмината проява на омраза, фанатизъм и насилие от всички страни", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на импровизирана пресконференция в Бедминстър, Ню Джърси, където е на почивка.

Той бе разкритикуван, че не е заклеймил по-специално движенията от крайната десница, а според него и двете страни в боя са виновни.

„Следим от близо ужасяващите събития, които се развиват в Шарлътсвил, Вирджиния. Ние осъждаме, с възможно най-силните думи, тази нечувана демонстрация на омраза, фанатизъм и насилие от много страни, от много страни. Това продължава от много време в нашата страна. Нито Доналд Тръмп, нито Барак Обама е виновен, това продължава от много, много време. Това няма място в Америка. Това, което е жизнено важно в момента, е да бъде възстановен законовия ред и да бъде защитен живота на невинните хора. Нито един гражданин не трябва да се страхува за безопасността и сигурността в нашето общество. И нито едно дете не трябва да се опасява да излезе навън, да си играе или да бъде с родителите си и да си прекарва добре.“

Тръмп напусна пресконференцията без да отговори на въпроси на журналистите за подкрепата, която получава от белите десни националисти. Както е известно най-близкият съветник на президента Стив Банън е с крайнодесни разбирания и по времето, когато беше шеф на расистки сайт, бе публикувал редица материали във възхвала на бялата раса и с антисемитско съдържание.

Ултрадесният Стив Банън, смятан за сивия кардинал в Белия дом, скоро може да изхвърчи от администрацията, защото вече е и подозиран от Тръмп, че именно той е издавал секретни информации на пресата, пише днес американският сайт Axios. Вече няколко месеца се търси, кое е "канарчето" и скоро със задачата да го намери се зае и главният прокурор Джеф Сешънс.

 

Бившият президент на САЩ Барак Обама пусна серия от три съобщения в туитър с цитат от Нелсън Мандела, след изблиците на насилие в Шарлътсвил, предаде "Фокус".

„Никой не се е родил с омраза към друг човек, заради цвета на кожата му или това от къде идва, или религията му... Хората трябва да се научат да мразят, и ако те могат да се научат да мразят, то те могат да бъдат научени да обичат... Защото любовта е по-естествена за човешкото сърце от омразата“, написа Обама.

Шефът на Конгреса на САЩ Пол Райън, републиканец също осъди белия фанатизъм.

„Сърцата ни са с жертвите. Белият фанатизъм е чума. Трябва да се борим с тази омраза и тероризъм и да победим“, написа той в Туитър.

Имаше и такива контрапротестиращи зорко охранявани от полицията.

Бившият Велик Дракон на Ку Клукс Клан Дейвид Дюк беше в Шарлътсвил, щата Вирджиния и участва в безредиците. Той беше разпознат от репортери и коментира развиващите се събития, като заяви, че той и другите крайно-десни демонстранти са „решени да си върнат страната“.

„Ние сме решени да си върнем страната“, заяви Дюк, като нарече марша „Обедини дясното“, „повратна точка“.Ние ще изпълним обещанието на Доналд Тръмп. Това е причината да му повярваме. Това е причината да гласуваме за него, защото той каза, че ще ни върне страната обратно“, коментира той.

 А бившият лидер на Ку Клукс Клан Дейвид Дюк поиска от Доналд Тръмп да помни кой го е направил президент.

“Бих те посъветвал да се огледаш добре в огледалото и да помниш, че белите американци те поставиха на президентското кресло, а не радикалните левичари“, написа Дюк в Туитър.