Около 600 военни ще охраняват границата на България с Турция. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за германския вестник „Ди Велт”. Военнослужещите ще бъдат разпределени в пет зони, на кои още е разделена границата. Всяка от тях ще се охранява въоръжени военнослужещи, сред които ще има и специални части.

Преди парламентарната ваканция министър Карачанов говори за проект "Граница" пред ресорната комисия на парламента. Тогава той разясни, че в продължение на 4 години се командироват полицаи на браздата, така се оголват региони и битовата престъпност расте. По думите му военните трябва да са на границата, а във всяка рота там трябва да има военнослужещи от Специалните сили, Сухопътни войски, Военна полиция, медици от Военномедицинската академия. Допуска се да има и представители на Военна информация - тоест на разузнаването. 

Пред "Ди Велт" вицепремиерът критикува и неспособността на Европейския съюз да затвори пътя на мигрантите през Средиземно море:

„ЕС и НАТО трябва да изпратят свои военни мисии в Италия и Гърция, за да охраняват външната граница на Европейския съюз - при необходимост и с военна сила”, казва още Каракачанов.

Според него повечето мигранти, идващи през Средиземно море, са икономически мигранти и „просто искат да живеят в богатия Запад”.