Сирийските правителствени сили отвоюват позиции в контролираните от "Даеш" територии на Западна Сирия, предава "Ройтерс". Армията на президента Башар Асад напредва и в Източна Сирия усложнява дилемата пред Запада, който все още смята, че мирът в страната е невъзможен с Асад начело.

Подкрепяните от Русия и Иран правителствени сили се опитват да засилят натиска върху последната голяма крепост на терористичната организация “Ислямска държава“ в Сирия - провинция Дейр ез-Зор, като спрат похода на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили. В събота Дамаск обяви, че е завзел град Ал Сукна - значителна стъпка в тази посока.

Напредъкът на Асад в Дейр ез-Зор, немислим преди две години, когато правителствените сили бяха загубили почти всичките си територии, води до засилване на позициите му и усложнява дилемата пред водената от САЩ коалиция, която все още иска той да се откаже от властта при евентуален преходен период след победа над "Даеш".

Решението на американския президент Доналд Тръмп да прекрати програмата на ЦРУ за финансиране и обучение на опозиционните сили, които се борят срещу режима в Дамаск, отслаби значително позициите им и благоприятства напредъка на правителствените сили, подкрепяни по въздух от Русия, както и от Иран и шиитски организации като "Хизбула" на терен.

"Почти няма съмнение, че руснаците ще искат политическо решение за войната", коментира Ролф Холмбой, изследовател в канадския Институт за световна политика и бивш посланик в Сирия. "Войната им струва скъпо и колкото по-дълго продължава, толкова по-малко успешна за Путин изглежда. Но руснаците искат решение, което да отговаря на техните условия. Те искат Асад да остане на власт."

Противниците на Асад смятат, че не може да се очаква стабилност в Сирия под неговото управление. Протестите през 2011 г. започват именно заради недоволството от режима и ескалират в гражданската война, продължаваща повече от шест години. В гражданската война на бял свят излизат и множество терористични организации, а отговорната за десетки атентати в Европа през последните години “Даеш“ започва възхода си от размирните сирийски и иракски територии.

За шест години режимът в Дамаск извършва множество военни престъпления, документирани от международни организации, включително атаки срещу цивилни и използване на химически оръжия, което е забранено от Конвенцията за химическите оръжия, подписана през 1993 г.

Досега кампаниите на правителствените сили и на подкрепяните от САЩ бунтовници срещу "Даеш" рядко имат пресечни точки. Войските на Асад заобикалят района на Рака, където подкрепяните от САЩ кюрдски милиции се сражават с "Даеш". Коалицията, предвождана от САЩ, пък изтъква, че не търси война с Асад.

Сблъсък в интересите им обаче може да доведе до конфликт в източната част на страната. Петролните залежи в провинция Дейр ез-Зор са ключови за Сирия. С изключение на град Дейр ез-Зор и близката въздушна база целият регион е контролиран от "Даеш". Както правителствените сили, така и Сирийските демократични сили имат сериозен интерес да контролират нефтените находища.

Говорителят на Сирийските демократични сили Талал Сило коментира пред "Ройтерс", че се планира кампания в провинцията "в близко бъдеще". Все още не е ясно обаче дали това ще стане след отвоюването на Рака, или преди това.

Остава обаче въпросът дали режимът и бунтовниците имат достатъчно военна сила, за да се изправят срещу "Даеш" поотделно. Голяма част от бойците и оръжията на терористичната организация са разположени в Дейр ал-Зор.

Правителствената армия разчита на местни племенни милиции в областта. Напредъкът на Асад в Западна Сирия е благоприятстван и от няколко опита за примирие, договорени между Москва и Вашингтон в други части на страната.

"Временните примирия правят две неща. Те позволяват на руснаците да поемат контрола в политическите преговори и да изглеждат добри пред международната общност. Но по-важното е, че позволяват на Асад и подкрепяните от Иран милиции да изпатят войски, които да завземат териториите, които "Даеш" е на път да загуби", казва още Холмбой.

Андрю Таблър, специалист по сирийските въпроси във Вашингтонския институт за близкоизточна политика, коментира, че Асад се надява да си върне международната легитимност чрез кампанията срещу "Даеш":

"Те вярват, че така могат да получат средства за възстановяване и смятат, че нещата ще бъдат както преди. Това просто няма да стане."

Правителството се надява на инвестиции от Китай, а тази седмица в Дамаск ще се проведе търговско изложение.

"Режимът е посветен на това да докаже, че е стабилен, че е подготвен да строи върху руините и търси съюзници, които да му помогнат", коментира западен дипломат пред "Ройтерс".

Значителна част от Западна Сирия обаче остава в ръцете на бунтовниците, включително провинция Идлиб, част от Югозападна Сирия и район на север от Хомс.