Предпочитането на алтернативна медицина за борба с лечими форми на рак увеличава с повече от два пъти риска от преждевременна смърт в следващите пет години. Това показва ново проучване, според което отхвърлянето на конвенционалната медицина при лечение на рак може да доведе до необратими последствия, пише научното издание „Сайънс алърт“, цитирано от БГНЕС.

Учени от Йейлския университет са стигнали до заключението след анализ на документация за период от десет години на американската Национална ракова база данни от 2004 до 2013 г. Те са открили случаи на 281 пациенти с начален стадий на рак на гърдата, на простатата, на белите дробове и на дебелото черво, които са избрали алтернативно лечение. Тези пациенти представляват малка част от всички раково болни пациенти в САЩ, но за мнозина решението да се отхвърли стандартната медицина може да коства живот.

Когато изследователите сравнили броя на оцелелите с други 560 пациенти със сходни диагнози, които са лекувани с химиотерапия, операция или лъчетерапия, те са установили, че алтернативната медицина увеличава два пъти и половина риска за смърт в рамките на следващите пет години. В същото време при някои определени видове рак опасностите са дори още по-големи. При болни от рак на гърдата е 5,68 пъти по-вероятно пациентката да почине от рак до пет години, ако избере алтернативна медицина за лечението си. При рака на дебелото черво рискът е с 4,57 пъти по-голям. При рак на белите дробове рискът е 2,17 пъти.

„Сега имаме доказателства, за да заключим, че използването на алтернативна медицина там, където има доказани ракови терапии, завършва с лоши прогнози за оцеляване", обяснява ръководителят на изследването онкологът д-р Скайлър Джонсън. „Надяваме се, че тази информация ще бъде използвана от пациенти и лекари при обсъждането на последствията за оцеляването при избора на лечение на рак“, допълни той.

Проучването не изследва конкретните алтернативни методи за лечение и не доказва или опровергава това, че всички подобни методи са еднакво ефикасни.