Депутатът от ДПС Делян Пеевски реагира официално в отворено писмо на публикации, свързващи името му с военната индустрия и сюжета около военните заводи "Емко" и "Дунарит". В една онлайн медия се появи и статия как избраникът бил в Судан за пласиране на военна продукция. 

Агенция "Фокус" публикува текста без редакторска намеса:

През последните дни и седмици в някои печатни и електронни медии, включително телевизии, зачести използването на моето име за отправяне на неистински внушения и опити за свързването ми с предприятия от военно-промишления комплекс, включително с „Дунарит“ и „Емко“.

В тази връзка категорично заявявам, че нямам, никога не съм имал и няма да имам и в бъдеще, нищо общо с дружества от военната индустрия, включително с горепосочените. Никога не съм посещавал оръжейни изложения в Индия, Судан, Катар, Дубай или където и да е другаде и не съм предлагал „автомати или снаряди“ или каквато и да е друга военна продукция.

За разлика от тиражирането на тези и други подобни откровени лъжи в някои медии, дейността на оръжейните търговци и предприятия подлежи на контрол от държавата, така че всеки евентуален интерес, сделка или съответно собственост в тази сфера, лесно могат да бъдат проверени. Така че тенденциозните и крайно недобросъвестни инсинуации, както и опитите за създаване на изцяло фалшиви „новини“, свързани с името ми, предварително са обречени на пълен неуспех. 

Същевременно съм наясно, че намесването ми в подобни нелепи сценарии, очевидно е продиктувано от стремежа за отклоняване на вниманието на обществото от неправомерните цели на група от лица, действията, на които са чест обект на разследвания в медиите, в които имам собственост – включително разследвания и публикации във връзка с източването на КТБ и продължаващото разграбване на активите, придобити с пари на вложителите в нея. Явно медийното осветяване на тази група от лица и на действия им провокира съчиняването от тяхна страна на всякакви лъжи по мой адрес. 

Уверявам обаче поръчителите и изпълнителите на тези сценарии, че независимо от всичко казано или написано срещу мен, твърдо ще следвам принципите си, като ще положа максимални усилия обществото ни да бъде обективно информирано за всичко случващо с активите на КТБ, както и за всяко неправомерно действие свързано с тях, което ощетява държавата. В този смисъл желанието на същите лица да прикрият извършеното от тях разграбване, чрез тиражирането на подобни абсурдни твърдения по мой адрес, няма да успее.  

Тази сутрин служители на завода "Емко" протестираха за отнетия им търговски лиценз от Министерството на икономиката. Собственикът на завода - Емилиян Гебрев - е "редовна" мишена на "разследвания" на медиите на Пеевски в последните седмици. 

Преди броени дни и почетният председател на ДПС Ахмед Доган избра подобна форма да се защити от "фалшиви новини". От името на партията бе обяснено, че Доган няма нищо общо с "Цанков камък" в отговор на обвинения от представители на ГЕРБ, че прословутият му "хидроложки" хонорар отпреди години бил именно за пратения отново в прокуратурата проект.

 
Пеевски не се е появявал публично от деня, в който се закле като депутат за пореден мандат в 44-ото Народно събрание - на 19 април.