Казахстанският "Астана", воден от Станимир Стоилов, победи "Селтик" с 4:3 в реванша от плейофите за групите на Шампионската лига, но отпадна заради 0:5 в първия мач в Глазгоу.

"Селтик" влиза в основната фаза на най-комерсиалния турнир, а "Астана" ще играе в груповата фаза на Лига Европа.

На почивката резултатът бе 1:1, а за 19 минути след почивката казахстанците вкараха три попадения и дръпнаха с 4:1. Трябваха им още толкова, за да елиминират "Селтик".

Гостите обаче стъпиха на краката си и на свой ред забиха две попадения - в 80-ата и 90-ата минута. Така се стигна до 4:3, поне почетна победа за "Астана".

Отборът на Стоилов сложи край на серия на "Селтик" от 42 мача без загуба. За последно "детелините" загубиха в официална среща през ноември миналата година от "Барселона". "Астана" пък няма поражение у дома в евротурнирите вече в 15 мача - 11 в Шампионската лига и 4 в Лига Европа.

"Моите играчи показаха футбол, който би трябвало да се е харесал на запалянковците, коментира Станимир Стоилов. - Ако при 4:1 бяхме вкарали още веднъж, щяхме да имаме шанс дори да отстраним "Селтик". Радвам се, че поне спечелихме. Ако не бяха грешките от първия мач, можехме и да попаднем в групите на Шампионската лига. Отборът ще продължи да се развива, но в този момент Лига Европа е добро постижение за нас. "Селтик" игра добре, но не очакваше, че през второто полувреме ще покажем такова добро движение. През първата част нашите нападатели не пресираха добре, затова играта ни не се получаваше. През второто полувреме сменихме тактиката, добавихме агресия в пресата и това доведе до резултат. Победата над "Селтик" е огромно постижение за нас. Надявам се, че футболистите разбират, че от нас се чакат победи. Всички отбори в Лига Европа са силни, така че не е толкова важно кои ще са съперниците ни в групата. Предстоят трудни двубои за нас и трябва да сме готови."

В друг плейоф словенският "Марибор" поднесе може би най-голямата изненада, като отстрани "Апоел" (Беер Шева) след 1:0 (1:2 в първия мач). Вилер реализира единствения гол в 15-ата минута.

В предишната фаза "Апоел" елиминира "Лудогорец". Любопитно е, че през миналата година словенците отстраниха "Левски" в елиминациите на Лига Европа.

Други резултати: "Риека" (Хърватия) - "Олимпиакос" (Атина) 0:1 (1:2 в първия мач), "Ница" - "Наполи" 0:2 (0:2), "Севиля" - "Истанбул Башакшехир" 2:2 (2:1).

Победителите влизат в групите на Шампионската лига, а отпадналите - в тези на Лига Европа. Тази вечер има нова порция плейофи.