"Органите ще кажат кой носи отговорност. Ние искаме случаят да не се потулва и да се разбере цялата истина до край. Ако това се остави така, ще бъде поредната капка в политиката на прехода, когато политиците се замерят с някакви безпочвени обвинения, резултат няма, а у хората остава усещането за несправедливост."

Така коментира днес пред бТВ скандала "Цанков камък" лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя показа в студиото документа, който получи миналата седмица от прокуратурата. От него става ясно, че Нинова не е разследвана по случая.

"Защо пет дни от ГЕРБ мълчат? Хвърлиха тази димка и се уплашиха?”, попита социалистката.

И допълни, че има и отговор от австрийския посланик. Той информирал службите във Виена, защото проектът за язовира е финансиран от австрийски банки, проектиран, строен и контролиран от австрийски фирми.

Според Нинова всичко това е било направено от управляващите, за да се отклони вниманието от кражбите на правителството.

„Не може да стигнеш дъното и да копаеш надолу с рекет за 4 тона суджук от българска фирма”, смята тя.

Лидерката на БСП похвали и антикорупционния закон на левицата:

Според нея има съществени различия в предложенията на двете най-големи партии. От ГЕРБ искат изпълнителната власт да назначава и контролира органа за борба с корупцията.

„Това е нонсенс, защото правителството и изпълнителната власт генерират най-много корупция, защото там са пари, обществени поръчки. Да имаш орган, с който да се контролираш сам себе си, е без смисъл. Нашето предложение е това да излезе от параметрите на изпълнителната власт и да има три власти, които взаимно да се контролират – президентска, законодателна и изпълнителна”, каза Нинова.

Нинова отново заплаши, че ще съди всички, които са свързали името ѝ и това на БСП с „Цанков камък”. Обвинението, че е заличила, публикувайки писмото от прокуратурата, подписа на прокурора, за да скрие, че не е главният прокурор, е тежка некомпетентност на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. 

„Той би трябвало да знае, че има закон за защита на личните данни и становище на комисията, че такива документи не се публикуват с име и подпис. Другото е изнасяне на лични данни, за което бих била укорима”, каза Нинова.

Лидерката на БСП коментира и твърденията на Георги Гергов, че тайно е била в Пловдив, за да търсят сдобряване.

"Вие сте голям шегаджия тази сутрин". Така тя отговори на въпроса на водещия Антон Хекимян. 

"Ако съм искала такаво нещо, можех веднага да го направя. Не ме интересуват отношенията на Гергов с Бойко Борисов.

И на запис, и без запис говоря едно и също", твърди още тя.

"Нямам никаква представа." Така Нинова отговори на въпрос дали има битка за "Цанков камък" между Ахмед Доган и Делян Пеевски. "Поканете си ги тези хора и ги питайте", предложи тя.

Спор по темата "Цанков камък" и вината на Нинова се води и в ефира на Нова тв. там кръстосаха шпаги депутатите Валери Жабллянов от БСП и Антон Тодоров от ГЕРБ.

"Цанков камък" е една измислена тема, която продължава от края на сесията на парламента. Доказано е, че управляващата партия не може да търпи критики, затова търси други теми, с които да отклони вниманието", каза Жаблянов.

И продължи:

"Когато в едно управление започнат да се притесняват от заговори и тайни планове, нещата са доста тежки. Параноята е характерна за други форми на управление - авторитарни."

Така червеният депутат отговори на въпрос за твърденията на премиера Бойко Борисов, че срещу него има план за отстраняването му.

"Корнелия Нинова да отговори на въпросите за приватизацията. Тя приватизира "Техноимпекс" през 1999 г. През 1997 г. е току-що започнал да практикува юрист. Живее на квартира със съпруга си. Тя е назначена от СДС за външен ръководител на "Техноимпекс" тогава, а 2 години по-късно приватизира дружеството за 70 000 долара. Нинова има близо 50 процента акции от РМД, което приватизира "Техноимпекс". Никой от ГЕРБ няма такива икономически досиета на прехода - нито аз, нито Цветан Цветанов, нито Бойко Борисов. Защо Нинова не казва нито дума за тази приватизация", е тезата на Антон Тодоров.

Той отправи следното предупреждение:

"Нинова ще живее не в паралелна държава, а в паралелен свят, ако я пипнат антикорупционните органи за тази приватизация."