Когато искате да научите детето си да плува, влизате с него във водата. А интернет е именно това - огромен океан от информация, прекрасен, но и изпълнен с опасности. Да се плува в него е трудно за едно дете, така че е редно вие да го правите с него.

За повечето възрастни хора Мрежата е просто инструмент - проверявате си пощата, любимите новинарски сайтове, виждате какво правят приятелите ви във фейсбук, намирате ресторант в гугъл, пазарувате. За децата обаче то е пълно с любопитни, интересни и интригуващи неща място. Израсналите с интернет се чувстват в него като риба във вода - но това не означава, че могат да плуват където си поискат и да оцелеят. 

Ето няколко безопасни начина, чрез които можете да разкриете повече от интернет на детето си, а и на себе си, . И да го подготвите за дълбините.

1. Играйте заедно

Разбира се, повечето родители нито имат желанието, нито времето да се учат как да играят съвременни компютърни игри. Но ако играете или сте игралии вие - прекрасно, покажете ги на детето си. 

Друг вариант е да потърсите класически игри - за това дори не ви трябва и интернет. Колкото и да е странно, едно дете с готовност ще опита шарен дигитален шах на таблета си, но ще ви погледне презрително, ако извадите дървена дъска и фигури. В Мрежата е пълно с безброй варианти на табла, шах, дама, игри на карти за всякакви възрасти.

Хит сред децата е и играта Minecraft, която върви на всякакви машини и устройства, има изключително малко насилие (предимно срещу вредители), простичка е. Лесна е за учене от родители, а съвместното игране е ключов елемент. Много родители по света играят с децата си, защото винаги може да се натисне пауза, да оставите наследника да си доиграе, а съвместната работа в света на играта е стимулираща и за отношенията ви, и за ума на детето.

Хубаво е понякога и да поискате детето ви да ви покаже какви игри играе. Така ще можете да наблюдавате как използва интернет, какви сайтове посещава, какви програми избира и какви игри харесва - все ценна информация, която получавате наготово, без нужда да инсталирате шпионски програми или да го разпитвате като престъпник.

2. Учете заедно

Интернет е огромен източник на знание. Когато детето ви е още малко, можете да му покажете най-полезните сайтове, като електронната енциклопедия Уикипедия, Google - търсачката №1 в света, която има немалко трикове, любопитни инструменти и други.

Множество са и сайтовете за деца, пълни с интересни факти, любопитни игри и картинки - ето един пример, но лесно можете да намерите десетки други.

Когато детето ви започне да се интересува от комуникацията с връстниците си, направете му имейл акаунт, обяснете му това, което вие знаете. Когато решите, че може да се регистрира в социална мрежа - специалистите препоръчват да не се прави преди 12-13 години - направете профила му заедно, покажете му как се използва, обяснете му опасностите от комуникацията с непознати, как да пази информацията си скрита, каква информация да публикува, какви снимки да качва и праща.

Питайте детето какво търси - ако е нещо, което и вие не знаете, това е прекрасен момент, в който заедно да потърсите отговора в Мрежата. И така да демонстрирате най-правилните начини за употреба, най-полезните функции на мрежата, а в крайна сметка и вие може да научите нещо ново.

3. Разкривайте заедно

Интернет е океан от информация и в него освен безкрайни потоци от текст, забавни картинки, видеа и прочие има и наистина любопитни и впечатляващи идеи.

На този сайт можете да нарисувате проста и грозна картинка - или най-добре детето да я нарисува - и изкуственият интелект на Google ще се опита да познае какво рисувате. Обикновено се получава и можете да прекарате дълго време, забавлявайки се със сайта.

Тук пък можете да слушате радиа от интерактивно земно кълбо, по целия свят - от София до Токио, Рио де Жанейро или Вашингтон. Можете да се разходите през радиостанции от цял свят с няколко клика на мишката, да чуете каква музика слушат в Китай, в Индонезия, в Южна Африка...

Този сайт пък предлага уникална 3D карта на близките системи около слънцето, информация за звездите, най-близки до нашата, и всичко това - все едно наистина пътувате в Космоса, за секунди можете да видите цялата Галактика или да приближите до нашето Слънце.

NASA пък поддържа любопитен проект, в който можете да разгледате снимки на планетата отпреди 20 или 30 години и планетата днес - така се вижда колко се променя лицето на Земята само за няколко десетилетия.

Има много подобни образователни, любопитни или просто весели сайтове. Намирането и изучаването им е изключително забавен и приятен начин да прекарате време пред компютъра с детето. След време и то може би ще ви показва такива места в Мрежата.

Клуб Z счита, че проблемът "интернет-децата" е изключително важен, затова това е третият от поредицата материали на тази тема. Следващият материал ще е за децата - как да говорят с родителите си за нещата, които срещаме в интернет, за проблемите, за грозните сайтове, които някой ни е пратил, или на които сме попаднали, така че те да не полудеят и да не ни вземат компютъра или смартфона :).