Веригата за бързо хранене Burger King представи собствена криптовалута на руския пазар, съобщи Би Би Си.

Клиентите ще могат да събират т.нар. уопъркойни като скарнират касовата си бележка от Burger King със смартфон. За всяка рубла, похарчена за Whopper Burger, те ще получават по един уопъркойн. След като натрупат 1 700 уопъркойна руските клиенти ще могат да купуват сандвичи с виртуалната валута.

При настоящата цена на един Whopper Burger в Русия клиентите ще могат да получат безплатен бургер за всеки пет или шест сандвича, които купуват, пресмятат местни медии.

През септември ще бъдат пуснати приложения за Apple и Android, които ще позволяват на хората да спестяват уопъркойни във виртуален портфейл, както и да търгуват с тях и да ги споделят.

"Сега Whopper не е само бургер, любим на хората в 90 различни страни - той е и инвестиция. Според прогнозите, криптовалутата ще повишава стойността си бързо. Яденето на бургери днес е стратегия за финасов просперитет утре", коментира Иван Шестов, който оглавява отдела за връзки с обществеността на Burger King в Русия.

Burger King си партнира с технологиния стартъп Waves, който създава криптовалутата и поддържа системата. Компанията ще проследява кой притежава уопъркойни и какво прави с тях. Целта е системата да може да бъде спряна при съмнения за злоупотреби.

В официалното си изявление от Waves казват, че вече са генерирани един милиард уопъркойни, които ще бъдат използвани от системата за лоялни клиенти.

Професор Емин Гън Сирер от университета "Корнел", специалист по криптовалутите, коментира в туитър, че вероятно ще се появят и други подобни проекти, защото маркетинговата стратегия е успешна. Той обаче предупреждава, че подобни схеми могат да бъдат използвани за пране на пари.