Евродепутатът от БСП Петър Курумбашев коментира пред бТВ посещението на френския президент Еманюел Макрон в България. Той говори за принципа Same payment for same job (Едно и също заплащане за една и съща работа), който според него се повтаря "като мантра" от френския президент и от председателя на ЕК Жан-Клон Юнкер.

"Редно е да попитаме: "А вие тогава, когато имате търговски вериги в България, защо за същата работа в България не плащате същите пари, които плащате в Австрия или Франция? Можем да поставим въпроса дали има корпоративен дъмпинг – т.е. дали тези компании плащат тези данъци в България. И ако г-н Макрон е толкова загрижен за българските работници във Франция, защо не се загрижи и за френските работодатели в България – да плащат същите заплати като на Запад", заяви Курумбашев.

Според него българското правителство е допуснало отстъпление от националния интерес по отношение на Директивата за командированите работници.

"Не смятам, че трябва да отстъпваме и че срокът за командироване на работници, който в момента е три години, трябва да се намалява. Това е очевидно протекционистка мярка, която защитава определени национални пазари. В случая – на Франция. И очевидно ограничава едно основно правило в ЕС – на свободно движение на хора, стоки и услуги", заяви Курумбашев. 

Според него Макрон е подложен на сериозен вътрешнополитически натиск и се опитва да реши вътрешнополитически проблеми чрез правото на ЕС.

"В една тежка предизборна кампания, в която той беше затиснат от популисти, г-н Макрон изглеждаше наистина проевропеец. Той е обещал на своите избиратели нещо, което се опитва да реши през правото на ЕС и което очевидно не е в интерес на редица държави от Централна и Източна Европа. В това число и България", каза Курумбашев. 

Според него третото правителство на Бойко Борисов не се различава от предишните две. Курумбашев заяви, че правителството е на статуквото и не прави никакви сериозни реформи.

"Не разбрах в какво точно се състои триумфът във външната политика на правителството и какво точно поражение сме нанесли на тези, с които преговаряме", каза евродепутатът в коментар на изказването на вицепремиера Валери Симеонов за триумф на Бойко Борисов във външната политика.