Windows 10 най-после изпревари стария Windows XP в корпоративния сектор, твърдят анализаторите от Spiceworks.

Две години след излизането си, т.нар. "последна" операционна система на Microsoft държи 13% от настолните компютри и лаптопи в компаниите.

Windows XP, чиято подръжка спря още през 2014 г., е инсталирана на 11% от машините. Windows 8 е на 5%, MacOS - на 3%. Най-популярна операционна система остава Windows 7 с 68% пазарен дял, който преди време бе посрещнат и най-топло в сравнение с останалите нови версии - вероятно защото следваше ужасната Vista. 

Около 60% от компаниите в света имат поне един компютър с Windows 10, което е по-добър резултат от Windows XP, 8 и Vista за същия период.

Това е добра новина за Microsoft, които в последните две години отчаяно и на моменти агресивно натискат и бизнеса, и обикновените потребители да минат към Windows 10. Причината е сигурността и съвместимостта със софтуера - за една компания, дори това да е компанията на Бил Гейтс, е трудно да поддържа работещ софтуер за няколко версии на операционна система и едновременно с това да закърпва дупките в сигурността навсякъде. 

Компанията дори обяви безплатен ъпгрейд от Windows 7 и 8.1 - и то не заради великодушие и щедрост.

Windows 10 най-често се инсталира в малки компании - от 100 до 500 души персонал. Причината за това е ясна - този тип компании обикновено се стартират от по-млади и по-технологично модерни хора. Големите корпорации пък не могат да преминат бързо към новата операционна система, защото става дума за хиляди компютри, а често и за стар софтуер, който може да не работи с новата операционна система.

Делът на Windows 10 се увеличава с около 4,5% годишно - ако темповете се запазят, платформата може да завземе пазара след 15 години.