"Министерството на образованието не е научило от медиите за издаването на черно-белите учебници. Имаше обявена процедура, ние внесохме проекти, които бяха одобрени и от експертите, и от учителите. Някои от тях дори ни казаха, че ще препоръчат на всичките си класове да си купят такива учебници."

Това заяви главният редактор на "Просвета" Тина Андреева пред bTV във връзка с изключително острите реакции от страна на много родители за новата инициатива, която деляла децата на бедни и богати. 

Вчера дори министърът на образованието Красимир Вълчев се включи в дебатите:

"Делението на учениците по този начин е недопустимо. Става въпрос за изключително неуместно послание от страна на едно от най-големите издателства. Казусът има малко практическо значение, но е натоварен със значителна символика. Имам уверението, че тези учебници няма да се разпространяват", коментира Вълчев.

Тина Анреева обаче съвсем не бе категорична, че е давала такова уверение. 

"Учебниците все още не са на пазара, ще обмислим дали да ги пуснем", обяви тя. 

По думите ѝ възможността за избор не може да се нарича дискриминация, тъкмо обратното.

Ожесточена дискусия се оформи и по Нова телевизия. 

"България ражда световни шампиони по злоба и хейтърство. Дискриминацията отнема, ние даваме”, коментира нападките на родителите в студиото директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски.

"Намираме се в абсурдна ситуация, в която, вместо да съобщим добрите новини, се впускаме в неправилни интерпретации", възмути се главната редакторка на издателството. 

И изтъкна предимствата на черно-белите учебници: те са по-евтини (с 3 лв.), по-леки и са напечатани на рециклирана хартия. 

Освен това издателството планирало да подари безплатно към всеки такъв учебник и електронния му вариант.

Преподавателят в Класическата гимназия и популярен фейсбук коментатор Емил Джасим обобщи казуса с алегория:

"Вместо да говорим за това дали земеделецът знае как да обработва земята и какви плодове ще даде, ние в момента обсъждаме какъв е цветът на дръжката на мотиката."