Руските дипломати освободиха три сгради в САЩ, сред които и 6-етажното консулство в Сан Франциско. Така те изпълниха заповедта на Вашингтон, с която отговори на орязването на американски дипломатически персонал в Русия.

Персоналът на консулството в Сан Франциско бе видян да изнася оборудване, мебели и лични вещи от сградата, да ги откарва с миниванове. Около 30 минути по-късно те се върнали в консулството, предаде „Ройтерс“. В същото време група мъже с униформи и костюми били забелязани на покрива на консулството, някои от тях с гумени ръкавици.

Затварянето на консулството в Сан Франциско и на двете търговски представителства на Русия във Вашингтон и Ню Йорк е последната контра мярка на Доналд Тръмп в отговор на действията на Москва.

„Обвиненията на руското правителство, сред които и това, че американските власти са заплашили да разбият вратите в тези сгради или че ФБР разчиства имотите, не са верни“, обяви висш представител на Държавния департамент.

Официалната позиция на Вашингтон е, че Русия е изпълнила заповедта за затваряне на дипломатическите представителства до събота и в резултат нито един дипломат няма да бъде експулсиран. Русия повече няма да има право да използва трите имота за дипломатически нужди.

През юли Кремъл нареди САЩ да намалят дипломатическия и техническия си персонал в Русия повече от два пъти – до 455 човека, за да се изравнят с броя на руските дипломати в САЩ. Това бе отговорът на одобрените от Сената нови санкции срещу Русия, които пък са наказание за намесата на Москва в изборите за президент на САЩ през 2016 г., както и за анексирането на Крим от Украйна през 2014 г.

"Ройтерс“ предава, че руското знаме се вее над сградата на консулството в Сан Франциско и след напускането на дипломатите. Преди напускането им, един от тях отворил прозорец над главния вход и развял и малко руско знаме.

Ден по-рано от сградата се издигна черен дим. Температурите бяха изключително високи и това породи множество спекулации – защо ще използват камината в такъв ден. Една от версиите бе, че дипломатите горят документи.

Говорителката на Министерството на външните работи в Москва Мария Захарова обясни пушека с процедурите по „зазимяване“ на сградата.