Финансовите министри на еврозоната, т.нар. Еврогрупа, е вземала решенията си по време на гръцката дългова криза по "скандално" недемократичен начин, казва един от главните участници в тези решения, еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

"Това е скандал в демократичната форма, не защото решенията се били скандални", казва той в интервю за италианския всекидневник "Кориере делла сера".

"Но да се решава така съдбата на един народ, да се налагат детайлни решения за пенсиите, за пазара на труда... Говоря за най-малките детайли в живота на една страна, решени от един орган при закрити врати, чиито работи са подготвени от технократи, безминимален контрол от един парламент. Без медиите да знаят какво наистина се е говорило, без установени критерии или обща генерална линия", добавя Московиси, който е френски социалист.

По-рано той направи подобни забележки в публична реч в Италия, която по-късно помести в личния си уебсайт.

Юридически еврогрупата е неформално обединение. Тя води закрити заседания, не се отчита пред никоя от европейските институции. Реформата на еврозоната, предложена в т.нар- "Доклад на петимата председатели" от 2015 г. предвижда да се слеята длъжностите на председателя на Еврогрупата и на еврокомисаря по икономиката и финансите в бъдещ "финансов министър" на страните от еврото, които да имат свой отделен от сегашния европейски бюджет и служба, която да го управлява.

В речта си Московиси обяви своите три бъдещи приоритета в реформата на еврозоната: 

"Убеден съм, че еврозоната ще има наистина светло бъдеще, ако адресираме три горящи политически въпроса: липсата на демокрация в структурите за вземане на решения; нуждата да се гарантира, че един бъдещ Европейски валутен фонд ще се основава върху демократични принципи и икономическите и социалните различия, създаващи опасно политическо разделение между страните".

Московиси е сред спряганите за приемници на сегашния председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който обяви, че няма да се кандидатира за втори петгодишен мандат, когато сегашният му изтече през 2019 г.