Девет национални отбора по вдигане на тежести ще получат забрана за участие на световното в САЩ в края на ноември заради употреба на допинг, пише сайтът insidethegames.

Това са тимовете на Русия, Китай, Казахстан, Турция, Беларус, Азербайджан, Армения, Украйна и Молдова.

Те са дали между 3 и 10 положителни проби на олимпийските игри през 2008-а и 2012 г. съответно в Пекин и Лондон. Най-много са случаите на руснаците и казахстанците - по 10. Което автоматично ги вади от надпреварата в Анахайм, Калифорния.

Комисия от трима босове от Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) ще се събере идния уикенд в Будапеща, за да прецизира броя на всички положителни проби, както и на кои състезатели принадлежат.

След това 3-членката ще излезе с предложение за санкции до борда на федерацията, който ще заседава на 30 септември и 1 октомври в Букурещ. За момента се смята, че пробите с положителен резултат са 49, а 30 от тях са на медалисти от игрите.

Сред грешниците е казахстанецът Иля Илин, считан за един от най-силните щангисти в света, 4-кратен световен първенец, дисквалифициран заради допинг в Пекин и Лондон. 

Пробите на останалите са тествани повторно и така са открити злоупотребите.

Според insidethegames скандалът със сигурност ще се отрази и на бъдещето на щангите на олимпийските игри. Отдавна се говори, че спортът може да бъде изваден от олимпийското движение. Има много гласове на спортни функционери в подкрепа на такава стъпка.

“Не се занимавам със слухове, така коментира информациите Максим Агапитов, шеф на руската федерация по вдигане на тежести. - Решение за отстраняване от световно първенство може да вземе само изпълкомът на международната федерация, който ще заседава на 30 септември.”