Европейското издание на американското издание "Политико" публикува днес обстойно интервю с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер под заглавие "Състоянието на Юнкера" - алюзия с речта за състоянието на Съюза, която той трябва да произнесе пред Европейския парламент на 13 септември.

Изданието отбелязва, че тази реч е последният му шанс да бъде запомнен с нещо повече освен с "Брекзит". "Жан-Клод Юнкер рискува да остане в историята като човека, който загуби Британия. Той сега има две години вместо това да стане човекът, който начерта пътя на Европа напред", коментира изданието.

“Докато не съм фанатично за интеграцията, аз съм много за задълбочаване на Европейския съюз и в същото време за зачитане в най-пълна степен на оправданите национални интереси", казва Юнкер, чийто мандат свършва през октомври 2019 г.

Той изключва скоро да има промени в договора на ЕС, "макар че те биха били нужни" впоследствие.

Очаква се лайтмотивът на речта му да бъде "да плаваме с вятъра" - на спадащия евроскептицизъм, контрола на ЕС над преговорите за Брекзит и икономическото възстановяване. Някога подиграван като подпийващ капитан на потъващ кораб, днес Юнкер твърди, че е в подем.

Юнкер има амбициозна визия за съюза, която засяга различни аспекти от икономиката до сигурността, но досегашните три години от мандата му дават основание за скептицизъм дали ще успее, отбелязва "Политико", посочвайки серията от кризи през мандата на тази комисия, включително в здравето на председателя й.

Юнкер досега не успя да възстанови влиянието, което Комисията е имала преди 20 години начело с французина Жак Делор, отбелязва "Политико". Докато тя запазва правото си на законодателна инициатива, истинската власт остава у държавите-членки, най-вече Германия.

Но бившият премиер на Люксембург е вече 30 години в челото на европейската политика и е доказал способността си да оцелява. Той не възнамерява да се кандидатира за друг мандат , следователно оставащите години от сегашния ще бъдат вероятно последните от политическата му кариера. Още в началото той определи мандата си като "последен шанс" за Европа и за политическа комисия, която е обратното на администрация от технократи.

Речта му на 13 септември е очаквана като най-важната за мандата му, тъй като следващата през 2018 г. ще бъде по-скоро прощална преди евроизборите и съставянето на нова комисия през май и юни 2019 г. Юнкер казва, че тя ще бъде по-скоро "личен манифест" и може да не отразява мненията на колегите му от Комисията.

Предложенията на Юнкер ще включват разширеното военно сътрудничество, координираните действия в търговията и отбраната, преобразуването на Европейския механизъм за стабилност в постоянна спасителна мрежа не само за националните бюджети, но и за спестителите и качеството на живота на гражданите. Най-важното, поне за председателя, е да го запомнят като шефа на Комисията, който излекува кървящата рана на първото напускане на държава-членка на ЕС.  

Неговата визия е на един ЕС, където вземането на решения е опростено, така е той да реагира по-пъргаво, там където общото действие е нужно и желано, докато в същото време са очертани ярки линии, около областите на национален суверенитет.  Юнкер се стреми към равновесие и оттук идва главният риск за него, посочва интервюто. Ако речта му не е достатъчно амбициозна, той ще остане единствено като председателя на "Брекзит". Ако бъде свръхамбициозна, предложенията в нея могат да бъдат блокирани.

Председателят на Комисията подчертава необходимостта да бъдат балансирани интересите на Източна и Западна Европа и усилията си да поддържа диалога с лидерите на Унгария и Словакия. В същото време той посочва, че Полша, с която Комисията в дебат за спорните правосъдни реформи на консервативното правителство, ще бъде по-изолирана в ЕС, след като Великобритания го напусне. Юнкер отбелязва с удовлетворение, че "Брекзит" отваря път за ускорено задълбочаване на икономическия и валутен съюз  и за интеграция в областта на отбраната. Германия и Франция вече подкрепят идеята за финансов министър на еврозоната, което работи за репутацията на Юнкер като строител на Европа.