Децата на София спасиха само за ден 130 дървета от изсичане и в замяна получиха над 2300 детски книжки по избор като подарък. Това е възможно благодарение на националната иинициатива "Стара хартия за нова книга", която се провежда за пета поредна година и втората спирка тази година бе в София. 

2000 малчугани предадоха над 10 тона хартия за рециклиране в сърцето на София пред Книжен център "Гринуич" и всеки от тях имаше възможност да си избере книжка по избор. Кампанията в столицата се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова като част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. 

Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичната община, откри празника и отправи благодарността си към всички, които подкрепят инициативата „Стара хартия за нова книга“. Тя изтъкна, че именно такива каузи спомагат за кандидатурата на София за Зелена столица. 

Малина Едрева от Столичната община (вляво) и организаторите на "Стара хартия за нова книга" Виктория Бисерова и Тодор Бургуджиев.

Организаторите на празника – изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“ АД Тодор Бургуджиев и Виктория Бисерова от Книжен център „Гринуич“ – изразиха своята признателност към всички, които за пета поредна година показват любовта си към опазването на природата и четенето, като се включват в „Стара хартия за нова книга“.

Празничната програма поднесе на гостите десетки изненади. Финалистите от „Гласът на България“ неповторимият Кристиан Грънчаров и любимият дует на зрителите Димитър и Христо зарадваха публиката със своите изпълнения.

Финалистът от „Гласът на България“ - неповторимият Кристиан Грънчаров, бе сред изненадите на празника. 

За настроението на всички присъстващи се погрижиха детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави – звездите от "Бон-бон", младите таланти от DIVA DANCE SCHOOL, клуб по спортни танци PRO DANCE, солистите от вокална група „Смехоранчета“. 

Дуетът на Димитър и Христо - също финалисти от "Гласът на България", излезе на сцената за настроението на малчуганите.

Забавленията през деня включваха още артистите от „Театъра на приказките“-София, които изпълниха музикално куклено цирково шоу, наградено от посланика на Холандия в България. Викторини, посветени на талисмана на кампанията Пърси Джаксън и на екологичната тематика, провериха знанията на децата и техните родители. Малчуганите, отговорили правилно на въпросите, получиха награди от „Егмонт“ и „Албо груп“. Забавните танци и игрите, подготвени от актьора Олег Орфеев, през целия ден радваха малките зрители. 

А за да остане празникът незабравим, всички деца, които предадоха старата си хартия, имаха възможност да си направят снимка за спомен във фотобудка в стил „Боговете на Олимп“. 

Победители

На сцената пред Книжен център „Гринуич“ бяха обявени победителите от специалното предизвикателство на организаторите тази година – конкурс за кратък разказ „Стари герои в нови истории“. Това са 10-годишната Ния Пантева и 11-годишните Лазар Тодоров и Мария Иванова. Те получиха комплект от книгите за Пърси Джаксън. 

Русе, Пловдив и Бургас - готови ли сте?

Ден преди празника в София "Стара хартия за нова книга" бе в Хасково за втора поредна година. Столицата беше вторият град домакин на кампанията, посветена на детското четене и екологията.

Средващата трета спирка от турнето на празника е Русе - на 17 септември. 

На 23 септември да се готвят децата - любители на четенето и природата, в Пловдив. Ден по-късно - на 24 септември - "Стара хартия за нова книга" е в Бургас.

Средствата от събраната стара хартия в София и в другите четири града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

Равносметката досега

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За четирите години в инициативата се включиха близо 18 000 деца. Малчуганите заедно със своите родители предадоха за рециклиране 90 тона хартия и получиха над 20 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 1170 дървета.

 

Партньори на инициативата са издателствата „Ентусиаст“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, инициативата „Забавното четене“, PHOTO KING и „БУЛФОТО“. 

Каузата е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Труд“, „Сиела“, „Софтпрес“, ПАН, „Златното пате“и „Албо груп“. 

Медийни партньори са bTV Media Group, azcheta.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg, obekti.bg.